Sport

Áll a bál a kardcsapatban – egy vívót kicseréltek, lemondott a vezetőedző

rtl.hurtl.hu

2024. június 26. 11:30

Kedd este a Magyar Vívószövetség elnöksége elfogadta, és egyhangúlag támogatta Boczkó Gábor szövetségi kapitány előterjesztését a párizsi csapat összeállítását illetően, aminek értelmében Decsi Tamás helyett Rabb Krisztián utazhat az olimpiára.

A vártnál hamarabb döntött a Magyar Vívószövetség elnöksége a párizsi olimpiai csapat összetételéről és férfi kardcsapatban nem az történt, amire számítani lehetett. Szilágyi Áron, Szatmári András és Gémesi Csanád egyéni indulása mellett ugyanis a csapatviadalra nem az évek óta a csapattal készülő Decsi Tamást, hanem Rabb Krisztiánt nevezik majd, akivel nemrég Európa-bajnoki címet szerzett a kardcsapat.

A döntés nyilvánosságra hozatala után nem sokkal Decsi Tamás posztolt a Facebookon:„Talált. Süllyedt. Hálás vagyok a Jóistennek, hogy az elmúlt több mint három évtizedben szolgálhattam a magyar kardvívást. Tettem ezt tiszta szívvel, alázattal, szeretettel, és teszem ezt a következő évtizedekben is. A harmadik generációval készen állunk a csatákra! Hajrá, magyar kard! Hajrá, Decsik!”


A „Decsik” többesszám arra vonatkozik, hogy a férfi kardozók vezetőedzője Decsi Tamás testvére, Decsi András volt éveken keresztül, aki a döntéssel párhuzamosan az MTI-nek jelezte, hogy a nap során korábban lemondott posztjáról. A csapatkijelölést követően pedig így nyilatkozott: „A férfi kardcsapat általam benyújtott, vezetőedzői előterjesztése arra irányult, hogy az elmúlt nyolc évben sikert sikerre halmozó csapat tagjai együtt vívjanak az olimpián. Ezt nem fogadta el az újonnan felállított szakmai testület, amelynek tagjai nem voltak kompetensek ennek megítélésében, mivel más fegyvernemek képviselői” – mondta Decsi András és hozzátette „borzasztó sokként” érte a döntés.

Áll a bál a kardcsapatban - egy vívót kicseréltek, lemondott a vezetőedző
Fotó: Magyar Vívó Szövetség

„Azt gondoltam, hogy azok után, amit ezek a fiúk elértek az elmúlt években, nem vonják kétségbe a szakmai meglátásomat. Sokként ért, hogy más fegyvernemek képviselői leszavazták az elképzelésemet, és ezek után Boczkó Gábor szövetségi kapitány előterjesztette a névsort, melyben nem szerepelt Decsi Tamás. 

Hangsúlyozom, nekem sosem a testvérem szereplése volt az elsődleges, hanem hogy a legsikeresebb legyen a magyar csapat. Olyan szintű bizalomvesztést éreztem, hogy nem maradt más választásom, minthogy lemondjak a vezetőedzői posztról.

– indokolta lemondását Decsi András, aki 2017 januárja óta volt a magyar válogatott férfi kard szakágának vezetőedzője.

Az elmúlt években a Szilágyi, Szatmári, Gémesi, Decsi összeállítású csapat számos sikert ért el, többek között bronzérmes lett a tokiói olimpián, tavaly pedig világbajnoki címet szereztek.

Nyitókép: Magyar Vívó Szövetség

#Sport#olimpia#vívás#kardcsapat#szilágyi áron#Decsi Tamás#decsi andrás

Címlapról ajánljuk