Sport

Olaszország 98. percben szerzett góljával kerültünk közelebb a továbbjutáshoz

rtl.hurtl.hu

2024. június 24. 23:28

A B-csoport zárófordulójában Horvátország egészen a 98. percig továbbjutónak érezhette magát, akkor azonban Olaszország egyenlített, amivel bebiztosította saját továbbjutását, és kiejtette Modricékat. A horvátok drámája a magyar válogatott számára kedvező fejlemény. 

Már a kezdő sípszónál feltűnhetett egy a magyar szurkolók számára ismerős arc, a mérkőzést ugyanis az a Danny Makkelie vezette, aki a Németország-Magyarország meccset is fújta. A horvátok szokásos kezdőjükkel álltak fel, Luciano Spalletti azonban nem szavazott bizalmat sem Scamaccának, sem Chiesának.

Az első helyzet a horvátoké volt, az 5.percben Sucic eresztett meg egy lövést 25 méterről, Donnarumma nagy bravúrral tolta szögletre a léc alá tartó labdát. A következő percek azonban az olaszok domináltak, Pellegrini és Retegui is kihagyott egy-egy helyzetet. Ezeknél azonban sokkal nagyobb lehetőség maradt ki a 27.percben maradt ki: egy szöglet után röviden szabadítottak fel a horvátok, Barella ívelt a kapu elé, az üresen maradt Bastoni 6 méterről fejelt kapura, Livakovic bravúrral mentette meg egy góltól a csapatát.

A 36.percben aztán Pellegrini a 16-oson belül került lövőhelyzetbe, de kísérletét Livakovic védeni tudta.

olasz horvát
Fotó: Reuters


Horvát cserével indult a második második félidő, Pasalic nem alkotott maradandót az olasz kapu előtt, Budimir váltotta. A horvátok játéka érezhetően felélénkült a játékrész első perceiben. 

Az 52. percben Kramaric lövése után Frattesi kezén pattant meg a labda a 16-oson belül, a játékvezető rövid videózás után büntetőt ítélt. A labda mögé a csapatkapitány, Luka Modric állt, aki a jobb alsót vette célba, Donnarumma azonban megérezte az irányt és védett. Az olasz kapu azonban ezután semnem szabadult fel: Budimir lövését Donnarumma ismét bravúrral hárította, de a kipattanóra érkezett az egy perccel korábban hibázó Modric, és a jobb felső sarokba lőtt, Horvátország megszerezte a vezetést.

olasz horvát
Fotó: Reuters


A kapott gól után az olaszok egy fordulatszámmal feljebb kapcsoltak. Letámadták a horvátokat, sorra végezhették el a szögleteket, de egyik sem jelentett veszélyt Livakovic kapujára. A 87. percben óriási helyzet maradt ki, Chiesa adta be jobbról, a berobbanó Scamacca csak centikkel maradt le a labdáról. A 90. perc után 8 perc hosszabbítás követezett, ahol az olaszok mindet bevetettek. A 98. percben jött is a dráma, Calafiori vezette fel középen a labdát, majd Zaccagnihoz passzolt, aki 13 méterről, jobbal lőtt a kapu bal oldalába. Olaszország egyenlített, a horvátok összeomlottak.

olasz horvát
Fotó: Reuters


A játékvezető ezután már egy másodpercig sem engedte folytatódni a játékot. Horvátország bár foggal-körömmel harcolt, ami a hat sárgájukból is kitűnik, nem tudta kihúzni kapott gól nélkül. 

A három forduló után a B-csoportból Spanyolország és Olaszország jutott tovább, a horvátok és az albánok búcsúztak az Európa-bajnokságtól. Ez azt is jelenti, hogy a magyar válogatott még beférhet a legjobb négy csoportharmadik közé, sőt egy lépéssel közelebb jutott nyolcaddöntőhöz. Ebben a cikkünkben foglaltuk össze, mi kell a magyar továbbjutáshoz.

B-csoport 3. forduló
Horvátország–Olaszország 1-1 (0-0) 
Lipcse, Vezeti: Danny Makkelie (holland)
Horvátország: Livakovic – Stanisic, Sutalo, Pongracic, Gvardiol – Modric (Majer, 80.), Brozovic, Kovacic (Ivanusec, 70.) – Sucic (Perisic, 70.), Kramaric (Juranovic, 90.), Pasalic (Budimir, 46.).
Olaszország: Donnarumma – Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori, Darmian (Zaccagni, 82.) – Barella, Jorginho (Fagioli, 82.) – Raspadori (Scamacca, 75.), Pellegrini (Frattesi, 46.), Dimarco (Chiesa, 57.) – Retegui
gól: Modric (55), ill. Zaccagni (98.)
sárga lap: Sucic (24.), Modric (60.), Ivanusec (73.), Pongracic (78.), Stanisic, 82.), Brozovic (91.), ill. Calafiori (93.), Fagioli (96.)

Nyitókép: Reuters

#Sport#foci#foci-eb#olaszország#horvátország#b-csoport

Címlapról ajánljuk