Sport

Az ukrán, aki egy Real Madrid-veréssel debütált, most pedig kiszorította a Real Madrid kapusát

rtl.hurtl.hu

2024. június 22. 16:15

Andrij Lunyin tevékeny résztvevője volt a Real Madrid BL-döntőbe jutásának. A foci-Eb-n ő kezdett az ukrán válogatottban kapusposzton, ám két hibáját követően a kispadra szorult. És lehet, hogy ott is marad.

A 2023–2024-es fociidény egyik kellemes meglepetését Andrij Lunyin szerezte. Az ukrán kapus, amikor Courtois sérülése után lehetőséget kapott, remekül védett a Real Madridban. Kicsit sajnálhattuk is, hogy Carlo Ancelotti úgy döntött, a Dortmund elleni Bajnokok Ligája-fináléban az időközben felépülő Courtoist állítja a gólvonal elé.

Az ukrán, aki egy Real Madrid-veréssel debütált, most pedig kiszorította a Real Madrid kapusát
A BL-döntőben már nem védhetett, utána viszont ukrán zászlóval ünnepelhetett Andrij Lunyin. Fotó: Reuters/Claudia Greco

Ez viszont nem jelentette azt, hogy automatikusan ő lett az ukrán válogatott Eb-kapusa. Szergej Rebrov szövetségi kapitány alapos castingot tartott, és az utolsó három felkészülési mérkőzést szépen elosztotta a három kapusa (Lunyin, Anatolij Trubin és Heorhij Buscsan) között.

Minden kapusunk magas szintet képvisel, nagyon elégedett vagyok


– mondta az edző, aki végül – nem meglepő módon – Lunyint választotta. Ukrajna azonban nyitómeccsén meglepetésre 3-0-s vereségbe szaladt bele Románia ellen. Lunyin az első gól előtt eladta a labdát, a másodiknál pedig a keze mellett suhant el a labda:

Elnézést kértem a csapattól


– mondta a lefújás után, és a szlovákok ellen már Trubin védett. Méghozzá remekül. Több nagy védése mellett a lábbal való játéka is átlag felettinek bizonyult. 

„Nagyon örülök a kapusok közti rivalizálásnak – értékelt Rebrov. – Trubin megérdemelte a lehetőséget azok után, ahogyan a németek elleni nulla nullás barátságos meccsen védett.” Lunyin nyilatkozata: „Megértem a cserémet. Az én hibám. Amikor egy kapus bakizik, kilencven százalék, hogy kapott gól lesz a vége…” 

A Real Madrid kapusát kiszorító Trubin annak idején épp a Real ellen mutatkozott be a Bajnokok Ligájában, a Sahtar Donyeck bravúros 3-2-es győzelme alkalmával. A BL-ben később is megmutatta, hogy nem akármilyen reflexekkel van megáldva:

De azért a csúcsot a Rennes ellen, az Európa-ligában kivédett három büntető jelentette.

Trubin ma már a Benficát erősíti, és az előző idényben neki volt a legtöbb kapott gól nélküli meccse, illetve a legmagasabb védési százaléka a portugál liga kapusai közül. Ha abból indulunk ki, hogy a Benficából indult, és jutott a Manchester Cityig Ederson, illetve az Atlético Madridig Jan Oblak, sőt, mindketten védhettek Bajnokok Ligája-döntőben is, akkor szép jövőt jósolhatunk az ukrán kapusnak!

Nyitókép: a szlovák Ivan Schranznak (jobbra) nem sikerül gólt rúgnia az ukrán Anatolij Trubin kapujába a németországi labdarúgó-Európa-bajnokság E-csoportjának második fordulójában játszott Szlovákia–Ukrajna mérkőzésen a düsseldorfi Merkur Spiel Arénában 2024. június 21-én. Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki.

#Sport#foci#futball#labdarúgás#foci-eb#anatolij trubin#andrij lunyin

Címlapról ajánljuk