Sport

Őrült hajrában mentett pontot Szerbia a szlovénok ellen

rtl.hurtl.hu

2024. június 20. 17:18

A C-csoportban is megkezdődött a labdarúgó Európa-bajnokság második köre: az első meccsen a dánokkal ikszelő szlovénok az angoloktól egygólos vereséget szenvedő szerbekkel játszottak. 

Kovács István játékvezető sípjára elindult a mérkőzés, a fehér mezes Szlovénia indította útjára a labdát. A szerbek ragadták magukhoz a kezdeményezést, az első percben Zsivkovics próbálkozott egy középre ívelt labdával, de sikerült elfejelni a szerb támadók elől a labdát.

Az 5. percben jött az első szlovén helyzet, Cerin 18 méterről őtt kapura laposan, de Rajkovics könnyűszerrel védett. Néhány másodperccel később Oblakot hozta kellemetlen helyzetbe a saját védelme, de még el tudta rúgni a labdát a rárontó szerb csatár elől. A 8. percben ismét Szlovénia előtt adódott helyzet, talán még nagyobb is, mint az előbb. Mlakar cikázott át a szerb védelmen, betört a 16-oson belülre de ez a lövés sem okozott gondot a szerb kapusnak.

Új hír
Fotó: Reuters

Az első negyed órában közel 60 százalékban a szerbeknél volt a labda, helyzeteket mégis a szlovénok tudtak kialakítani. A 24. percben Karnicnik húzta meg a jobb szélen, Mladenovics sárgalapot érő becsúszással szerelte. A szerbek a félidő utolsó negyed órájában kezdtek ébredezni, a 27. perc környékén jöttek át először a szlovén térfélre és egy helyzetig is jutottak. Vlahovics csúsztatott kapura egy balról érkező beadást, de ez Oblaknak csemege volt.

A 31. percben az első szerb szöglet komoly veszélyt rejtegetett magában. Tadics jobb oldalról tekert a kapu elé, a hosszún pedig ott állt Mitrovics, de nem tudta a kapu irányába fejelni a labdát. A 37. percben a szlovénok előtt adódott az eddigi legnagyobb lehetőség. Elsník tört be a 16-oson belülre, a rövidre próbált nagy gólt lőni, de a kapufát találta telibe, a kipattanót pedig fölévágta Sporar.

A 44. percben veszélyesen tekeredett be Cerin szöglete a kapu felé, majd a kifejelt labdát megpróbálta visszatenni, de nem talált társat. Az első félidő végén még jöhetett egy szerb szöglet, de Zivkovics beadása után Vlahovics nem talált kaput. Helyzetek itt is, ott is, a szlovénok még kapufát is lőttek, de ez egyelőre kevésnek bizonyult. Gól nélküli döntetlennel vonultak pihenni a csapatok.

Új hír
Fotó: Reuters

A második játékrész elején igyekeztek letámadni a szerbek. Tadic ugratta ki Mitrovicot, de Oblak nagyszerűen zárta a szöget és bravúrral védett. A 49. percben majdnem megszületett az Eb ötödik öngólja: a csereként beállt Gacinovic balról tette középre a labdát, Bijol pedig nagyon szerencsétlenül ért a labdába, de a felszabadítása végül elkerülte a kaput.

Szerb nyomás után a szlovénok kontráztak, az 59.percben Sesko távoli lövését Rajkovic tolta ki a léc alól. Ez nem sokon múlt. A 65. percben a szlovénok kissé elvesztették a fókuszt, ugyanis míg szabálytalanság miatt reklamáltak, szerbek kontráztak, aminek végén Mitrovic lőtt a léc fölé. A 69. percben azonban egy könnyed labdakihozatal után a szlovének szerezték meg a vezetést. Elsnik középre beadásából az óriási sprinttel érkező jobbhátvéd, Karnicnik talált be.

Új hír
Fotó: Reuters

A 72. percben akár egyenlíthettek volna a szerbek, Mitrovic azonban az ötösről nem tudott gólt szerezni. Ezt követően kis ideig állt a játék, mert egy szurkoló rohant be a pályára, akit végül négy biztonsági őr tessékelt le a pályáról. 

A szerb csapat a rövid közjátékot követően továbbra is próbálkozott, a 85. percben Oblak öklözte ki a labdát egy szöglet után, a kipattanót pedig Ilic küldte kapura, de a szlovén blokk ezúttal is a helyén volt. Ilic a sikertelen kísérlet után a földre rogyott és összekulcsolta a kezét, talán azt gondolta, hogy itt már csak az ima segíthet.

Új hír
Fotó: Reuters

Ami ezután jött, az tényleg csodaszámba megy. Az utolsó pillanatokban, a 95. percben a szerbek még elvégezhettek egy szögletet, amit Jovic csúsztatott meg, a labda pedig a hálóban kötött ki. Örült hajrában Szerbia 1-1-re szépített, ezzel életben tartotta továbbjutásai esélyeit. 

Szlovénia–Szerbia 1–1 (0–0)
München, vezette: Kovács István 
Szlovénia: Oblak – Karnicnik, Drkusic, Bijol, Janza – Stojanovic (Verbic, 76.), Cerin, Elsník, Mlakar (Gorenc Stankovic, 64.)– Sporar, Sesko (Vipotnik, 76.)
Szerbia: Rajakovics – Veljkovics, Milenkovics, Pavlovics – Zsivkovics, Ilics, Lukics, Mladenovics – Tadics, Vlahovics, MitrovicsRajakovics – Veljkovics, Milenkovics, Pavlovics – Zsivkovics, Ilics, Lukics (Milinkovics-Szavics, 64.), Mladenovics (Gacsinovics, a szünetben) – Tadics, Vlahovics (Jovics, 64.), Mitrovics
gól: Karnicnik (69.), ill. Jovic (95.)
sárga lap: Mladenovics (25.), Lukics (54.)

Nyitókép: Reuters

 

#Sport#foci#foci-eb#c-csoport#szerbia#szlovénia

Címlapról ajánljuk