Sport

20 éve szerezte az egyetlen magyar Forma1-es pontot Baumgartner Zsolt

rtl.hurtl.hu

2024. június 20. 16:13

Miközben ezekben a napokban leginkább a foci-Eb kapcsán foglalkozunk a pontok számolgatásával, nem érdemes elfeledkeznünk róla, hogy 2004. június 20-án, vagyis éppen 20 évvel ezelőtt, Baumgartner Zsolt megszerezte a magyar autósport első és eddig egyetlen Forma1-es pontját. A jubileumról az egykori pilóta is megemlékezett Instagram oldalán.

2004. június 20-án rendezték a szezon kilencedik versenyhétvégéjét, az indianapolis-i Amerikai Nagydíjat. Akkoriban minden a Ferrariról szólt, Michael Schumacher pedig sorban nyerte a világbajnoki címeket. Ezt a futamot is német legenda nyerte, de számunkra nem emiatt maradt emlékezetes a verseny.

A mezőny tagja volt Baumgartner Zsolt is a Minardival, aki villantott pár jó eredményt a szezon első felében: Monacóban 9., Kanadában 10. volt, ám ezek a helyezések akkor még nem értek pontot, csupán az első 8 helyezett gyűjtögethetett. A Minardi autójának tempóhátránya azonban szinte ellehetetlenítette azt, hogy a pilótáik önerőből érjenek el jó eredményeket, így számukra a sikerhez kellettek a többi csapat hibái.


Az ominózus Amerikai Nagydíj pedig valami elképesztő forgatókönyv szerint zajlott. A rajt már rögtön egy négyes balesettel kezdődött, amiből a 19. helyen induló Baumgartner szerencsésen kimaradt. Pár körrel később defektet kapott az akkor még csak 23 éves Alonso, majd Ralf Schumacher szenvedett súlyos balesetet, aminek következtében fel kellett adnia a 73 körös versenyt. Az 57. körben Montoyát kizártát, mert autót cserélt a rajt előtt, ekkorra a balesetek és műszaki hibák miatt már csak kilenc versenyző volt a pályán, az elrajtoló húszból. 

A kilencedik pozícióban Baumgartner haladt több körös hátrányban, de most először valódi esély kínálkozott arra, hogy magyar sporttörténelmi pillanatot láthassunk a Forma1-ben. És így is lett! Giancarlo Fisichella saubere ugyanis szintén megadta magát, aminek köszönhetően Baumgartner végül feljött a nyolcadik helyre, megszerezve ezzel a magyar autósport eddigi egyetlen F1-es világbajnoki pontját.


A történelmi sikerhez természetesen az is kellett, hogy a futam időközben roncsderbivé változzon, de ez cseppet sem érdekelte a magyar F1 rajongókat és a Minardi csapatát sem, amely több mint két év után szerzett újra pontot a sorozatban. Így nem csoda, hogy úgy pezsgőztek a leintést követően, mintha legalább a világbajnokságot nyerték volna meg. 

Az évek óta visszavonultan élő Baumgartner Zsolt nemrég a Fókusznak adott interjút, amiben természetesen versenyzői pályafutását is felidézte:

 
Nyitókép: Getty Images

#Sport#forma-1#minardi#baumgartner zsolt#jubileum#20 év

Címlapról ajánljuk