Sport

Késely Ajna Európa-bajnok lett 800 gyorson, 5 érem született az úszó-Eb második napján

rtl.hurtl.hu

2024. június 19. 12:33

A belgrádi úszó-Eb első versenynapján három ezüst- és egy bronzérmet szereztek a magyar versenyzők, a második napon pedig tovább gyarapodott a magyar dobogós helyezések száma.

Erősen kezdtek a magyar úszók az Európa-bajnokságon, ami a júliusban kezdődő olimpia előtt az utolsó nagy erőpróba. Az első napon a női és a férfi 200-as gyorsváltó is ezüstérmet szerzett, 400 vegyesen pedig Holló Balázs ezüstöt, Zombori Gábor pedig bronzérmet nyert.

Öt érem született az úszó-EB második napján, Késely Ajna Európa-bajnok lett 800 gyorson
Késely Ajna – Fotó: MTI/Derencsényi István


A jó széria pedig a második este is folytatódott a magyarok számára. Késely Ajna 800 gyorson megszerezte a küldöttség első aranyérmét. Késely visszafogott kezdés után, 500 méter után már első helyen fordult. A folytatásban végig stabil, közel azonos idejű ötvenekkel haladt pályafutása első Európa-bajnoki címe felé, és végül 8:30-on belüli idővel ért be a célba. A döntőben szintén érintett Kapás Boglárka nem tudott az érmekért harcolni, a távon a riói bronzérmesünk végül a hetedik helyen zárt.

Az volt a taktikám, hogy hétszázig utazom valakivel, de négyszáznál éreztem, hogy van bennem szufla. Menni akartam, mert nagyon akartam ezt az egyéni Európa-bajnoki aranyat, amelyet leginkább Ottó bának küldök


– nyilatkozta a Nemzeti Sportnak a verseny után a friss Európa-bajnok Késely Ajna, aki edzőjének, Kovács Ottónak ajánlotta a győzelmet.

Öt érem született az úszó-EB második napján, Késely Ajna Európa-bajnok lett 800 gyorson
Molnár Dóra – Fotó: MTI/Derencsényi István


A női 200 gyors fináléjában két magyar versenyző is érintett volt. Molnár Dóra új egyéni csúcsot felállítva a második helyen ért célba. Szabó-Feltóthy Eszter pedig az utolsó 50 méterre még hatodikként fordult, de az utolsó hosszon elképesztő hajrával feljött a harmadik helyre. Így ebben a számban két magyar érem is született.

Következett a női 100 gyors döntője, melynek hétfői elődöntőjében egyéni csúcsot úszott Pádár Nikolett. Pádár a döntőben is remekelt, és alig maradt el az elődöntős formájától, végül a harmadik helyen ért célba, és ezzel megszerezte a magyar csapat harmadik bronzérmét.

Végül pedig a nap utolsó döntője is hozott még egy magyar érmet, némi meglepetésre. Ugyan a Kós Hubert, Békési Eszter, Márton Richárd és Senyánszky Petra összeállítású 4x100-as mix vegyesváltó a medencében az ötödik helyen zárt, a versenyt követően azonban a lengyel és görög váltót is kizárták, így a mieink lettek a bronzérmesek.

Öt érem született az úszó-EB második napján, Késely Ajna Európa-bajnok lett 800 gyorson
Fotó: MTI/Derencsényi István


A versenynapon Milák Kristóf is medencébe ugrott a 100 gyors elődöntőjében, ahol magabiztosan jutott a döntőbe, és megúszta az olimpiai A-szintet is a számban. A távon Németh Nándornak is sikerült a döntőbe jutás. 

Férfi 200 háton is elődöntőket rendeztek, és két magyar úszó, Telegdy Ádám és Kovács Benedek is beúszta magát a fináléba.

Nyitókép: MTI/Derencsényi István

#Sport#úszás#úszó Európa-bajnokság#belgrád#késely ajna#milák kristóf

Címlapról ajánljuk