Sport

Stadionban éjszakázó szurkoló, kabalának álcázott YouTuber, verekedő ultrák – a focipályán kívül is zajlik az élet az Eb-n

rtl.hurtl.hu

2024. június 18. 12:12

Egy Európa-bajnokságot nemcsak a focisták, vagy a csapatok tehetnek emlékezetessé, hanem akár a szurkolók is. Még nem telt egy hét a kontinenstornából, máris voltak olyan futball fanatikusok, akik felhívták magukra a figyelmet.

Egészen furcsán üthetett be a másnap annak az angol ultrának, aki állítása szerint a Szerbia ellen 1-0-ra megnyert találkozót követően, másnap hajnali négykor az addigra teljesen kiürült gelsenkircheni stadionban ébredt. A szurkoló meg is örökítette kora reggeli kalandját, azonban az, hogy hogyan nem szúrta ki őt egy biztonsági őr sem, egyelőre rejtély.


Az angol szurkolók viszont nemcsak a stadionban, hanem az utcán is alakítottak és a meccs előtt összecsaptak az utcán a szerb ultrákkal. A randalírozó angolok megtámadtak egy bárt, ahol asztalokat, székeket és üvegpoharakat hajigáltak a szerb szurkolók irányába. A helyszínre 200 német rohamrendőr érkezett, hogy véget vessenek a rendbontásnak. Egy angol férfi súlyos sérüléseket szenvedett, miután belekeveredett a verekedésbe. Ő orvosi ellátásra szorult, szerencsére mások nem sérültek meg, adta hírül a The Guardian.


Az angolok és szerbek mellett az albán drukkerek is negatív értelemben hívták fel magukra a figyelmet. Az albán szurkolók hatalmas számban érkeztek a németországi Európa-bajnokságra, hogy támogassák nemzeti válogatottjukat, már az olaszok elleni első mérkőzésen is. Albánia 2-1-re kikapott, a szurkolók magatartása miatt pedig az UEFA vizsgálatot indított. Az albán lelátón füstbombát gyújtottak a meccs közben, nem sokkal a meccs vége előtt pedig egy szurkoló futott be a pályára. Ezen kívül néhány betiltott Nagy-Albánia zászló látható volt a lelátón.

Stadionban éjszakázó szurkoló, kabalának álcázott YouTuber, verekedő ultrák - a focipályán kívül is zajlik az élet az Eb-n
Fotó: Reuters


Marvin Wildhage a fentiekkel szemben viszont a „többet ésszel, mint erővel” fegyverét használta, hogy megprankelje az Európa-bajnokság nyitómérkőzésének teljes szervezőbizottságát. A 27 éves német YouTuber ugyanis, úgy lógott be a show-ra, hogy beöltözött az Eb kabalafigurájának. A meccs kezdete előtt így szabadon mozoghatott a pályán és annak környékén, mígnem az UEFA egyik munkatársa kiszúrta, hogy valami gyanús. Előállítása után az UEFA jogi lépéseket tett az ügyben, és Marvin Wildhage-t (valamint két tettestársát) minden további Európa-bajnoki mérkőzésről eltiltották.


Ráadásul nem ez volt az első alkalom, hogy a YouTuber egy biztonsági rendszer hibáit leplezte le: egy korábbi videójában azt mutatta meg, hogy játékosnak öltözve, hogyan jutott be a német válogatott edzésére. A nyitómeccs-mutatványt a közel 900 ezer feliratkozóval rendelkező tartalomgyártó szintén megörökítette, majd közzé is tette a csatornáján, és már több mint egymillióan láttak.

Nyitókép: Reuters

#Sport#foci#foci-eb#szurkoló#botrány#anglia#albánia#szerbia

Címlapról ajánljuk