Sport

Négy magyar érem született 5000 méteren a kajak-kenu-Eb-n

rtl.hurtl.hu

2024. június 16. 18:31

A magyar versenyzők négy érmet, köztük két aranyat nyertek a vasárnapi 5000 méteres versenyekben a szegedi gyorsasági, para-kajak-kenu és SUP-Európa-bajnokságon, így a gyorsasági szakágat tekintve tíz első, hat második és négy harmadik hellyel zárták az ötnapos viadalt – írja az MTI.

A kenusoknál a világbajnok Adolf Balázs taktikusan versenyezve győzött. „A fehérorosz srác nem nagyon akarta, hogy előre menjek. Ezt kihasználtam, pihentem a vizén, szerintem ez tanulságos volt számára, és többször ebbe a hibába nem fog beleesni – nyilatkozta az M4 Sportnak. – Én azt éreztem, hogy pihent vagyok, egyedül a meleg és kiszáradás okozott némi gondot. A végére is hagyhattam volna a döntést, de inkább a biztonságra mentem, és az utolsó kör elején előztem.”

A női kenusoknál nyolcan indultak, köztük a tavalyi vb-ezüstérmes, maratoni világbajnok Kisbán Zsófia, aki szinte végig a harmadik helyen lapátolt, és végül bronzérmet szerzett.

A kajakosoknál Kőhalmi Emese a négyes élboly tagja volt a hatfős mezőnyben, majd a hajrához közeledve átvette a vezetést, és bár svéd riválisa az utolsó métereken szorongatta, visszaverte a támadást, és nagyszerű győzelmet aratott.

A férfiak versenye ritkán látható, izgalmas küzdelmet hozott, amelynek végén az 500 egyesben aranyérmes Varga Ádám hatalmasat hajrázva szerezte meg a második helyet a címét megvédő portugál Fernando Pimenta mögött, orrhosszal megelőzve a világbajnok dán Mads Pedersent.

„Valóban nagyon izgalmas volt, mert egészen a végéig nem sikerült leszakítanunk a mezőnyt, folyamatos volt a forgás, ment a harc a vizekért. Én pont ezért indultam el ötezren, hogy ilyen csatákban legyen részem. Teljesen elégedett vagyok az eredménnyel, az volt a célom, hogy ott legyek az első bolyban és végig harcban legyek, ez sikerült” – értékelt a KSI kajakosa.

Nyitókép: A győztes Adolf Balázs a férfi kenu egyesek 5000 méteres versenyének döntőjében a szegedi kajak-kenu Európa-bajnokságon 2024. június 16-án. MTI/Kovács Tamás

#Sport#kajak-kenu#aranyérem#érem#európa-bajnokság

Címlapról ajánljuk