Sport

Hiába Varga gólja, Svájc legyőzte a magyar válogatottat

rtl.hurtl.hu

2024. június 15. 17:02

Sokba került az első félidei gyenge játék és a két félidő végén kapott gólok a magyar labdarúgó-válogatottnak, amely végül 3-1-re kikapott Svájctól a németországi Európa-bajnokságon. A szünetben már két gól volt a hátrány, aztán Varga Barnabásnak és a feljavuló támadójátéknak köszönhetően úgy tűnt, akár az egyenlítés is összejöhet. Ám csak a szépítés sikerült, sőt, a meccs hajrájában  svájciak kihasználták, hogy kitámadtak a mieink, és megszerezték a harmadik gólt.

Már a 2. percben helyzetbe került az ellenfél, Aebischer lövését viszont sikerült blokkolnia Szalainak, ráadásul lesen is állt a svájci. A következő lehetőség már a mieink előtt adódott: Fiola előtt volt „folyosó” a jobb szélen, a támadás végén Sallai távolról jócskán mellé lőtt.

A 12. percben betalált Svájc. Aebischer középről parádésan ugratta ki Duah-t, aki könnyedén lőtt Gulácsi mellett a hálóba. Az asszisztens lest jelzett, és videóbíró nélkül el is vette volna a játékvezető a találatot. Így viszont a VAR-szoba megnézte az esetet, és kiderült, hogy Kerkez belógott, így nem volt lesen Duah, a gól tehát érvényes (0-1).

Magyarország - Svájc
Duah megszerzi Svájcnak a vezetést (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Később sem változott jelentősen a játék képe. A mieinknél keveset volt a labda, amelyet a svájciak szépen tartottak, aztán néha váratlanul helyzetbe is tudtak kerülni.

A 20. percben Aebischer átadása pontatlan volt (fogta is a fejét), mégis majdnem gól született. Kerkez és Szalai nem értette meg egymást, Vargas lecsapott a labdára, egyből ziccerbe került, a lövését Gulácsi vállal védte.

Az első játékrész második fele is ugyanolyan, kapura veszélytelen játékot hozott magyar részről, mint az első fele. Egyetlen kisebb lehetőség volt: a 40. percben Szoboszlai oldalszabadrúgása után Orbán fejelt (bár valószínűleg les miatt megállították volna a játékot, ha ebből gól születik), ám ebbe nem tudott erőt beleadni.

A svájciak az utolsó néhány percet megint megnyomták, és a 45. percben másodszorra is rezdült a magyar háló. Aebischer 22 méterről kissé balról a bal alsó sarokba nyeste a labdát, Gulácsi hiába vetődött (0-2).

A magyar kapusnak a szünet után is akadt munkája: Duah és Vargas lövését is védte. Aztán valami megváltozott, és jöttek a Varga Barnabás-percek! A 62. percben még nagy helyzetben fölélőtt, miután Rodríguez utolsó emberként elesett (igaz, lest jelzett az asszisztens, mert lesről indult a Fradi-csatára). A 63. percben Sallai remek beadása után 8 méterről fejelt a kapu kapufa mellé.

Aztán a 66. percben Vargától indult az ellentámadás, amikor az egész magyar csapat szinte lerohanta a svájcit. Sallaitól Szoboszlai kapta a labdát, aki a bal szélről középre ívelt, Varga pedig a védőjét lebirkózva a kapuba fejelt (1-2).

Magyarország - Svájc
Varga Barnabás szépít fejjel. Fotó: Marius Becker / picture alliance via Getty Images

Hirtelen őrült mérkőzés kerekedett a pályán, a magyar szurkolók tűzbe is jöttek.

Sikerült megúszni két svájci lehetőséget (Ndoye lövését Orbán blokkolta, aztán a szöglet után Schär fejese mellément), utána tovább folytatódott a magyar rohamozás az egyenlítésért.

A végén a nagy rohanásban viszont már inkább a svájciak álltak közel az újabb gólhoz. A 90. percben Gulácsi hárított egy megpattanó labdát, aztán Fiola hibája után Embolo kiugratta Riedert, aki kicselezte Gulácsit, de kisodródott, és a labdáját Dárdai Márton kirúgta a gólvonalról.

A 93. percben dőlt el minden. Sommer kapus nagy kirúgását követően Orbán rossz helyre fejelte a labdát, a csereként beálló Embolo pedig így rögtön ziccerbe került, és könnyedén emelt Gulácsi fölött a kapu jobb oldalába (1-3).

Magyarország – Svájc 1-3 (0-2)

Magyarország: Gulácsi – Lang (Bolla, 46.), Orbán, Szalai A. (Dárdai M., 80.) – Fiola, Nagy Á. (Kleinheisler, 67.), Schäfer, Kerkez (Ádám M., 80.) – Sallai, Szoboszlai – Varga B.

Svájc: Sommer – Schär, Akanji, Rodríguez – Widmer (Stergiou, 68.), Xhaka, Freuler (Sierro, 86.), Ndoye (Rieder, 86.) – Aebischer, Vargas (Embolo, 74.) – Duah (Amdouni, 68.)

Gólszerző: Varga B. (66.), ill. Duah (12.), Aebischer (45.), Embolo (93.)

Nyitókép: REUTERS/Wolfgang Rattay

 

#Sport#foci#futball#labdarúgás#foci-eb#magyarország#svájc#varga barnabás#szoboszlai dominik#gulácsi péter#Sallai Roland

Címlapról ajánljuk