Sport

Gera Zoltán egykori „riválisa” lehet a svájciak nyerőembere, ha…

Ferkai MarcellFerkai Marcell

2024. június 15. 13:20

Xherdan Shaqiritól elvileg nagyon kellene tartania a magyar válogatottnak, hiszen a svájci támadó félelmetesen jó labdarúgó. Szerencsére egyáltalán nem biztos, hogy sokat fog játszani a szombati Eb-mérkőzésen.

Melyik volt a 2016-os Európa-bajnokság legszebb gólja?

Nekünk, magyaroknak nyilván Gera Zoltán Portugália elleni bombája:


A többségnek viszont alighanem inkább Xherdan Shaqiri ollózása:


Gera Zoltánt már nem láthatjuk a pályán (immár a Vasas vezetőedzőjeként dolgozik a magyar labdarúgásban), Shaqiri viszont akár pályára is léphet a szombat délutáni magyar–svájci Eb-csoportmeccsen.

Csak nem húzóemberként, hanem amolyan jolly jokerként.

És innentől válik izgalmassá a történet.

Pascal Zuberbühler, a Bluesport szakértője (itt is van magyar kötődés: a sokak számára generációs élményt jelentő 1995-ös Grasshoppers–Fradi BL-csoportmeccsen ő kapta azt a hármast Liszteséktől) úgy vélekedett, hogy Shaqiri a maga képességeivel igazi ütőkártya lehet, de csak akkor, ha elfogadja, hogy ő már csupán egyfajta csodacsere.

A korábbi kapus szerint ugyanis az Eb-n kizárólag tökéletes erőállapotban lévő játékosokra szabad számítani húzóemberként. Nincs helyük olyanoknak, akiket 50-60 perc után le kell cserélni. Márpedig Shaqiri feltehetően nem képes olyan futóteljesítményre, mint korábban, és a sprintsebessége is visszaesett. Egyfelől azért, mert 32 éves, másrészt mert az amerikai bajnokságban nincsen kivéte akkora igénybevételnek, mint amikor még a Liverpoolban futballozott.

A svájci Tages-Anzeiger cikke szerint is bőven vannak arra utaló jelek, hogy Shaqiri már nem képes olyan teljesítményre fizikálisan, mint korábban. Megemlítik, hogy Chicagóból nem éppen hízelgő hírek érkeztek a svájci támadó kondícióját illetően, és bizony Murat Yakin szövetségi kapitány is arról beszélt az Ausztria elleni meccs után, hogy Shaqiri nem tud kétszer 90 percet játszani négy nap alatt.

Ezzel a kapitányi kijelentéssel szembesítették is az újságírók a csütörtöki sajtótájékoztatón Shaqirit, aki hitetlenkedve visszakérdezett: Valóban ezt mondta pontosan Yakin?

Egyszóval adott egy futballista, akinek a képességei átlag felettiek (ezt egyébként az említett sajtótájékoztatón ő maga sem győzte hangsúlyozni, kiemelve, hogy minden csapatnak szüksége van egy olyan típusú játékosra, mint amilyen ő), de meg kell barátkoznia azzal, hogy adott esetben az utolsó 15-20 percben állhat csak be.

Jó példáért nem kell messzire mennünk: a péntek esti nyitómeccsen Thomas Müller – világbajnoki gólkirály létére – tökéletesen elfogadta ezt a szerepet, és amikor csereként pályára lépett, szépen hozzátette a magáét.

Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Peter Klaunzer

 

 

#Sport#foci#futball#labdarúgás#foci-eb#svájc#xherdan shaqiri#gera zoltán

Címlapról ajánljuk