Sport

A házigazda németek kiütötték a skótokat az Eb-nyitányon

rtl.hurtl.hu

2024. június 14. 23:03

Magabiztos győzelemmel kezdte az Európa-bajnokságot a házigazda német válogatott. Musialáék a torna nyitómeccsén 5-1-re múlták felül a skótokat.

A német válogatott olyan első félidőt produkált, amilyenről mindenki álmodott a házigazdáknál. A 10. percben Kroos estében is parádés keresztlabdát adott a jobb szélre, Kimmich megjátszotta Wirtzet, aki 17 méterről 108 km/h-s lövést küldött kapura. Úgy tűnt, a skótok kapusa, Gunn bravúrral véd, de végül hiába ért hozzá a labdához, az a kapujában kötött ki (1-0).

A hazaiak ezt követően beérték a mezőnyfölénnyel – kifejezetten egyoldalú volt a mérkőzés.

A 19. percben Gündogantól Havertz kapta a labdát, ő a 16-oson belül bemutatott egy remek visszahúzós cselt, majd gólpasszt adott Musialának. Merthogy a fiatal játékos 12 méterről könnyedén varrta fel a labdát a jobb felső sarokba (2-0).

Hat perccel később úgy tűnt, büntetőt rúghat Németország. Hosszas videózgatás után Turpin játékvezető kiment megnézni a visszajátszást, és kiderült, Musialával szemben még a 16-oson kívül történt a szabálytalanság, így „csak” szabadrúgás járt az esetért.

Aztán a 42. percben Gündogant rúgta meg nagyon csúnyán Porteous a saját 16-osán belül. Itt is videózás után született meg a döntés: ez már valóban büntetőt ért, sőt a védőnek piros lapot mutatott fel a játékvezető a sérülésveszélyes belépő miatt. Már az első félidő hosszabbításában járt a mérkőzés, amikor Havertz odaállhatott a 11-eshez, és be is lőtte ballal a kapu jobb oldalába (3-0).

Szünet után fikarcnyit sem változott a játék képe. Musiala továbbra is kedvére ficánkolt, és német helyzet is akadt szép számmal. Rüdiger távoli lövését Gunn ütötte oldalra (51.), Musiala szólója utána Wirtz bombázott kapu fölé kapásból (58.), majd néhány másodperc leforgása alatt előbb Musiala labdáját hárította lábbal Gunn kapus, aztán Gündogan lövését blokkolta McGregor (59.)

Ekkor érezte úgy Nagelsmann, a németek kapitánya: annyira egyértelmű a győzelem, hogy ideje másoknak is lehetőséget adni. Kettőt cserélt, bejött Füllkrug, aki öt percen belül lőtt egy irdatlan nagy gólt a bal felsőbe (4-0), később pedig újra betalált, igaz, lesről. A szintén csereként beálló Leroy Sanénak is voltak lehetőségei.

A skótok képtelenek voltak akár csak lövésig eljutni, szerencséjükre Rüdiger német részről besegített, és a fejéről saját kapujába pattant a labda (4-1).

A 93. percben a csereként beálló Can tett azért, hogy visszaálljon a négygólos különbség: Müller passzát a 16-os félköréről a bal alsó sarokba rúgta (5-1).

A vendégek így is olcsón megúszták a nyitómeccset, mert lehetett volna ez akár 8-1 is!

Európa-bajnokság, A-csoport: Németország – Skócia 5-1 (3-0)

Németország: Neuer – Kimmich, Rüdiger, Tah, Mittelstädt – Andrich (Gross, 46.), Kroos (Can, 80.) – Musiala (Müller, 74.), Gündogan, Wirtz (L. Sané, 63.) – Havertz (Füllkrug, 63.).

Skócia: Gunn – Hendry, Porteous, Tierney (McKenna, 77.) – Ralston, McTominay, McGregor (Gilmour, 67.), Robertson – McGinn (McLean, 67.), Adams (Hanley, 46.), Christie (Shankland, 82.)

Gólszerző: Wirtz (10.), Musiala (19.), Havertz (45+1. – 11-esből), Füllkrug (68.), Can (93.), ill. Rüdiger (87. – öngól)

Kiállítva: Porteous (44.)

Nyitókép: Florian Wirtz vezető gólja. Fotó: MTI/AP/Szergej Gric

#Sport#foci#futball#foci-eb#labdarúgás#európa-bajnokság#nyitómeccs#németország#skócia

Címlapról ajánljuk