Sport

Magyarország lehet a foci-Eb sötét lova?

rtl.hurtl.hu

2024. június 14. 17:02

A nagy labdarúgó tornákon gyakran vannak olyan csapatok, amelyeket szinte senki sem az esélyesek között tart számon, mégis képesek felülmúlni az elvárásokat. Ki ne emlékezne az 1992-es „strandról jött” dánok győzelmére, vagy a finoman szólva, nem túl szép, de eredményes focival mindenkit megverő 2004-es görög válogatottra? De vajon kik lehetnek az idei Európa-bajnokság sötét lovai, akik a surranópályán sokakat megelőzhetnek? Az Opta statisztikai elemző oldal szerint négy csapat pályázik erre a szerepre.

1. Magyarország

Az Opta szerint a magyar az egyik olyan csapat, amelyik képes lehet a meglepetésre. Az oldal kiemeli, hogy Magyarország veretlenül kvalifikálta magát a Eb-re, 16 rúgott és 7 kapott góllal. Továbbá pozitívumnak tartják azt is, hogy a csapat kifejezetten erős a rögzített helyzetekben, hiszen a magyar válogatott szerezte a legtöbb gólt ilyen szituációból a selejtezősorozatban. Az elemzés kitér Szoboszlai Dominikra is mint az együttes legnagyobb sztárjára, aki képes lehet akár egyetlen villanással eldönteni egy mérkőzést.

Magyarország lehet a foci-Eb sötét lova?
Fotó: MTI/Illyés Tibor


Magyarországnak nem kell félnie senkitől, nem voltak rászorulva a könnyű sorsolásra. A Nemzetek Ligájában oda-vissza megverték Angliát és Németországot is legyőzték idegenben. Ebben a csapatban meglehet minden, ami egy jó Eb-szerepléshez kell

– írta az Opta.

2. Ausztria

A portál szerint Ausztriában is lehet az idei Eb „sötét lova”. Az Opta azzal érvel mellettük, hogy mindössze egy ponttal maradtak le a csoportelsőségről a selejetezőben Belgium mögött, a harmadik helyezett Svédországot pedig 9 ponttal előzték meg. Ráadásul az osztrák válogatott képes akár nagy gólkülönbséggel is nyerni, nemrég egy felkészülési meccsen a törököket verték 6-1-re. Emellett nagy jelentőséget tulajdonítanak az osztrák szövetségi kapitány, Ralf Rangnick személyének, aki egy kifejezetten támadószellemű, magasan védekező csapatot épített.

3. Dánia

A 2021-es Eb-n a dán válogatott egészen az elődöntőig menetelt, ahol Anglia csak egyetlen góllal tudta felülmúlni őket. Az Opta elsősorban a védekezési statisztikákban látja kiemelkedőnek a dánokat, ellenük tudták kialakítani a csapatok a harmadik legalacsonyabb xG-t, vagyis várható gólszámot. Ebben csak az angolok és a portugálok voltak jobbak náluk. A gólokat pedig három játékostól, Rasmus Højlundtól, Christian Eriksentől és Pierre-Emile Højbjergtől várja a honlap.

Magyarország lehet a foci-Eb sötét lova?
Fotó: Reuters

4. Csehország

A cseheknek bőven van rutinja, ami az Európa-bajnokságokat illeti. A csapat 1996-ban ezüstérmes lett, 2004-ben bronzéremmel zárta a kontinenstornát. Az előző Eb-n a cseh válogatott legjobb csoportharmadikként jutottak a nyolcaddöntőbe, ahol meglepetésre 2-0-ra megverték Hollandiát. A legjobb nyolc között Dánia állította meg őket. Csehország tehát már korábban is képes volt kiemelkedő eredményre az Európa-bajnokságokon, így nem meglepő, hogy az Opta idén is titkos favoritnak tartja őket. 

Magyarország lehet a foci-Eb sötét lova?
Fotó: Reuters

A portál szerint a csehek egy nagyon fiatal, de magas minőséget képviselő válogatottal érkeznek az Európa-bajnokságra, ahol a csapat különösebb teher nélkül játszhat. Kiemelik az együttesből a Bayer Leverkusenben játszó Patrik Schicket és a West Ham játékosát, Tomás Souceket, akikre az elemző oldal szerint kiváltképp érdemes lesz odafigyelni. Ugyanakkor az Opta azt is megjegyzi, hogy a támadások terén a csapatnak fejlődni kell, mert a nyolc selejtező meccsükön csupán 12 gólt szereztek.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

#Sport#foci#foci-eb#magyar fociválogatott#szoboszlai dominik#esélylatolgatás#sötét ló

Címlapról ajánljuk