Sport

Julian Nagelsmann: Meg akarjuk nyerni az Európa-bajnokságot

rtl.hurtl.hu

2024. június 14. 10:47

A német szövetségi kapitány az Eb-rajt előtti sajtótájékoztatón beszélt a skótok elleni nyitómérkőzésről és a Manuel Neuert ért kritikákról is.

Mióta Joachim Löw, akivel Németország nyert világbajnokságot, vb-bronzérmet és Európa-bajnoki ezüstöt is, elhagyta a válogatott kispadját, a Nationalelf mintha nem találná vezérét. Löw 2021-es távozását követően, Hansi Flick vette át a csapat irányítását, de mindössze egy évig húzta, a balul elsült 2022-es világbajnokságot követően menesztették. Flick helyére aztán a korábban az RB Leipziget és a Bayern Münchent is irányító Julian Nagelsmann érkezett, aki a maga 36 évével 1926 óta a legfiatalabb német szövetségi kapitány.

Julian Nagelsmann: Meg akarjuk nyerni az Európa-bajnokságot
Fotó: Reuters

Nagelsmann kinevezése az idei Európa-bajnokság végéig szól, így nyilvánvaló, hogy mi az elvárás a fiatal tréner felé. A német válogatott azonban egyelőre az ő irányítása alatt sem a legjobb arcát mutatta. A csapat a közelmúltban kikapott Ausztriától és Törökországtól, legutóbbi felkészülési meccsein pedig 0-0-ás döntetlent játszott Ukrajnával, és 2-1-re legyőzte a görögöket. Így a közvélemény, és főként a német sajtó vegyes érzésekekkel várja a németek Eb-szereplését. Julian Nagelsmann azonban a nyitómérkőzés előtti sajtótájékoztatón igyekezett mindenkit megnyugtatni.

„Úgy vélem, készen állunk a feladatra. Hasznosan teltek az elmúlt napok, jól mentek az edzések, a játékosok jó formában vannak. Természetesen egy picit idegesek vagyunk, de ez így van rendjén, bizonyos feszültségnek lennie kell bennünk a rajt előtt. Három-négy játékosunk sérülten érkezett a táborba, mostanra már mindannyian rendben vannak, hála az orvosi csapatunk hozzájárulásának. Összességében nagyon várjuk a skótok elleni bemutatkozást” – mondta a német válogatott szövetségi kapitánya a csütörtöki sajtóeseményen.

Julian Nagelsmann: Meg akarjuk nyerni az Európa-bajnokságot
Fotó: Reuters

Az elmúlt hetekben sok kritika érte a német csapat kapusát, Manuel Neuert, akinek hibája nemrég a Bayern kiesésébe került a Bajnokok Ligájában. A válogatottban pedig a legutóbbi, görögök elleni mérkőzésen szintén rossz megoldást választott, amiből gólt kapott a csapat. Nagelsmann azonban kiállt mellette.

„Manuel is tudja, én is tudom, hogyan működik a sajtó. Mindenkinek megvan a maga feladata. Igazából nem nagyon érdekel, miként véleményezik a játékosaimat. Biztos vagyok abban, hogy Manunak nagyszerű Európa-bajnoksága lesz” – védte meg kapusát a szövetségi kapitány, majd kitért a hazai pálya esetlege előnyeire is.

„Nagyon bízunk a drukkereinkben, szeretnénk erőt meríteni a biztatásukból, és átélni valami nagyszerűt velük közösen. Különleges élmény egy hatalmas közösséggel együtt lélegezni, nekem sem volt egyszerű egy kis településen felnőve hozzászokni ehhez, de mondhatom, belejöttem, és nagyszerű érzés. 

Nem foglalkozunk a múlttal, kizárólag előre tekintünk, meg akarjuk nyerni az Európa-bajnokságot.


A sajtótájékoztatón természetesen szóba került a német válogatott első meccse, amit Skócia ellen játszik majd. Az ellenfélről a csapat középpályása, Ilkay Gündogan is elmondta a véleményét.

Julian Nagelsmann: Meg akarjuk nyerni az Európa-bajnokságot
Fotó: Reuters

„Sok játékosukat ismerem a Premier League-ből, tapasztalt, harcedzett futballisták, de véleményem szerint nemcsak az erőnlétük lesz rendben, hanem a játékuk is. Nehéz, kellemetlen mérkőzésre számítok. Nem szabad lebecsülnünk őket, ugyanakkor tudjuk, mit kell tennünk ellenük, és ha hozzuk, amire képesek vagyunk, megnyerjük a meccset” – osztotta meg várakozásait az újságírókkal a Barcelona légiósa.

A német válogatott június 14-én 21:00-kor a müncheni Allianz Arénában kezdi meg Eb-szereplését Skócia válogatottja ellen, míg a magyar csapattal majd június 19-én Stuttgartban találkozik.

Nyitókép: Reuters

#Sport#foci#foci-eb#német válogatott#julian nagelsmann

Címlapról ajánljuk