Sport

Fiola a sérüléséről: Szívós gyerek vagyok

rtl.hurtl.hu

2024. június 14. 12:43

A magyar válogatott védője a csapat csoportellenfeleiről is beszélt a németországi sajtótájékoztatón.

Aki követte a 2021-es Európa-bajnokságot, az minden bizonnyal emlékszik rá, hogy az éppen regnáló világbajnok. Franciaország ellen vívott csoportmeccsen nem valamelyik támadó szerezte Magyarország vezető találatát, hanem a jobbhátvéd, Fiola Attila.


Azóta Fiola már egy másik Eb-re készül, ami számára zsinórban a harmadik lesz a magyar csapattal. A védőt azonban az elmúlt hónapokban nem kímélték a sérülések. Eddig összesen hétszer műtötték, ebből három beavatkozást az elmúlt egy évben kellett végrehajtani. Így egy időre az is elképzelhetővé vált, hogy nem utazhat ki a németországi Európa-bajnokságra.

A védő kálváriája márciusban kezdődött, amikor a térdével akadtak problémák, amit, mint később kiderült, első körben félrekezeltek. Ezután az októberi Litvánia – Magyarország mérkőzésen elszakadt a bokaszalagja, május 1-jén a Fehérvár edzésén pedig eltört a kulcscsontja, amit szintén műteni kellett.

Elég húzós időszakon vagyok túl, de itt vagyok, szívós gyerek vagyok és készülünk az Európa-bajnokságra. Boldog vagyok, hogy itt lehetek.

– mondta a visszatérő Fiola, aki az Izrael elleni felkészülési meccsen egy félidőt játszott.

Fiola a sérüléséről: Szívós gyerek vagyok
Fotó: MTI/Illyés Tibor

„Mondták az orvosok, hogy valószínűleg ugrott az Európa-bajnokság. 6-8 hét kihagyást jósoltak, ezt sikerült lecsökkentenem 2-3 hétre. Kijöttem a kórházból szombaton és kedden már az edzőközpontban voltam. Természetesen a családom és a csapattársaim is támogattak. Kemény időszak volt, de túl vagyok rajta, ez a legfontosabb” – mondta láthatóan elérzékenyülve Fiola a számára fizikailag és lelkileg is nehéz hetekről.

A védő most már jó formában érzi magát, de természetesen a meccs- és edzéshiány érződik. A személyes hogyléte mellett, Fiola a magyar válogatott első, Svájc elleni Eb-mérkőzéséről is kifejtette véleményét.

„Svájc egy nagyon kompakt csapat. A játékosaink 95%-a a top bajnokságok valamelyikében játszik. Hét éve találkoztunk velük a vb-selejtezőkben, sajnos nem sok sikerrel, oda-vissza kikaptunk, azóta viszont sok minden megváltozott. De összességében egy nagyon kemény mérkőzésre számítunk” – mondta Fiola.

Fiola a sérüléséről: Szívós gyerek vagyok
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A 2016-os Európa-bajnokságon a védő a legjobb 16 közé jutott a csapattal, 2021-ben viszont az ő csodagólja is kevés volt a továbbjutáshoz. A jelenlegi magyar csapatban hat olyan játékos van, köztük Fiola, akik már ott voltak az előző két Eb-n is. A játékost az újságírók kérdezték arról is, hogy miben különbözik leginkább a mostani válogatott a három, vagy nyolc évvel ezelőttitől.

A csapategység szerintem soha nem volt ilyen jó, mint most. Marco Rossi vezetésével egy nagyon jó közösség alakult ki. Mindenki küzd a másikért.


– foglalta össze Fiola, majd kitért arra is, hogy milyen célokkal vág neki a válogatott az idei Európa-bajnokságnak.

„A 2021-es Európa-bajnokságon nem sikerült tovább menni, nagyon erős csoportban voltunk. Persze, a mostani sem gyenge. Németország szerintem kiemelkedik a négyesből, a többi három csapat hasonló minőséget képvisel.”

Ha továbbjutunk a csoportból szerintem mindenki elégedett lehet, de azért szeretnénk akár nagyobb célokat is kitűzni.


A magyar válogatott június 15-én Svájc ellen kezdi meg az Európa-bajnokság csoportkörét.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

#Sport#foci#foci eb#magyar fociválogatott#fiola#Fiola Attila

Címlapról ajánljuk