Sport

A transznemű úszó nem vehet részt az olimpián

rtl.hurtl.hu

2024. június 13. 9:13

A 25 éves Lia Thomas megtámadta a FINA döntését, amely lehetetlenné teszi a transznemű sportolók részvételét a női számokban.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította Lia Thomas amerikai transznemű úszó kérelmét, amelyben megtámadta a transznemű női sportolókra vonatkozó szabályokat – írja a BBC.

A 25 éves Lia Thomas lett az első transznemű sportoló, aki bármilyen sportágban első divíziós aranyat nyert, az amerikai egyetemi atlétákat tömörítő szövetség (NCAA) 2022 júliusában az év nőjévé választotta. Lia 2019-ben kezdett hormonterápiába, és az NCAA szabályainak értelmében egy éves kihagyás után tért vissza az úszáshoz. Később sokan kritizálták, mert férfitestbe született, mégis nőkkel versenyez.

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA még 2022-ben zárta ki annak lehetőségét, hogy transznemű úszók induljanak női számokban az elit versenyeken, ha már átestek a férfi pubertáskor bármelyik szakaszán. Thomas azonban megtámadta a döntést a nemzetközi Sportdöntőbíróságon, miután a szabályok szerinte diszkriminatívak.

A bíróság arra hivatkozva, hogy Lia Thomas már nem tagja az amerikai versenyúszást irányító testületnek (US Swimming), úgy ítélte meg, hogy arra sem jogosult, hogy részt vegyen a FINA versenyein, így a szabályokat sem támadhatja meg. A FINA dicsérte az ítéletet, amely szerintük jelentős előrelépést jelent a női sport védelme irányába tett erőfeszítéseinkben. Hozzátették, elkötelezettek abban, hogy előmozdítsák a méltányosságot, a tiszteletet és az esélyegyenlőséget minden sportoló számára.

A Sky News azt írja, a döntés értelmében Lia Thomas a nyári párizsi olimpián sem indulhat.

Nyitókép: Rich von Biberstein / Icon Sportswire via Getty Images

#Sport#párizsi olimpia#olimpia#transznemű#úszó#úszónő#sportoló#fina

Címlapról ajánljuk