Sport

Meghalt Jerry West, akit a világ az NBA-logóról ismer

rtl.hurtl.hu

2024. június 13. 11:16

Jerry West 14-szeres All Star-játékosként egyszeres, szakvezetőként nyolcszoros bajnok volt. A „Logónak” is becézett sportember 86 évet élt.

 

Jerry West 1938-ban született a nyugat-virginiai Chelyan városában. A kosárlabda már gyermekkora óta fontos része volt életének. Az 1960-as drafton a Los Angeles Lakers (akkor még Minneapolis Lakers) választotta ki, West a teljes profi pályafutását a kaliforniai csapatnál töltötte.

 

Az utókor minden idők egyik legnagyszerűbb hátvédjeként emlékszik rá. A Lakers csapatával kilencszer jutott az NBA döntőjébe, győzni azonban csak egyszer tudott az utolsó profi évében, 1972-ben a New York Knicks ellen. 

A mai napig Jerry West az egyetlen játékos, aki úgy lett Finals MVP, vagyis a legértékesebb játékos egy döntőben, hogy nem nyerte meg azt. A NBA logójára is éppen ebben az évben, 1969-ben került a sziluettje.

Ami azonban játékosként csak az utolsó pillanatban jött össze számára, az edzőként és sportvezetőként nyolc alkalommal sikerült Westnek. Hosszú pályafutás során a Los Angeles Lakers, a Memphis Grizzlies, a Golden State Warriors és utoljára a Los Angeles Clippers szakmai munkáját is segítette. A Lakers csapatával hatszor, a Warriorsszal kétszer lett bajnok.

Meghalt Jerry West, akit a világ az NBA logóról ismer
Fotó: Los Angeles Lakers

 

Jerry West már életében legenda lett a pályán és azon kívül is. 1971-ben, még aktív pályafutása alatt a Lakers szervezett számára egy estet, ahol a 11-szeres NBA-bajnok Bill Russell is megjelent és így köszöntötte Westet: „A legnagyobb megtiszteltetés, ami egy embert érhet, az a pályatársai tisztelete és barátsága. Ebből neked több jutott, mint bárkinek, akit ismerek. Jerry, te a szó minden értelmében igazi bajnok vagy. Ha egy kívánságom teljesülhetne, azt kívánnám, hogy legyél mindig nagyon boldog.”

Jerry West, az NBA történetének egyik legnagyobb ikonja, 2024. június 12-én hunyt el családja körében.

Nyitókép: CBS Sports

#Sport#kosárlabda#nba#los angeles lakers#jerry west#gyász

Címlapról ajánljuk