Sport

Csömörről a rózsaszín trikóig – 26 éves a bringasport ásza, Valter Attila

rtl.hurtl.hu

2024. június 12. 12:49

Valter Attila az egyetlen magyar kerékpáros, aki vezette egy háromhetes verseny összetettjét.

 

Valter Attila, ahogy mondani szokás, beleszületett a sportba. Édesapja, Valter Tibor szintén profi kerékpáros volt, aki 20 év versenyzés után saját bringás csapatot alapított Csömörön és edzősködni kezdett. Attila is ebben az egyesületben bontogatta szárnyait. Első nagy versenyeit még mountain bikeban nyerte, majd 2018-ban lett profi országúti kerékpáros. Ebben az évben a Pannon Cycling Team csapat színeiben a Tour de Hongrie-n ő lett a legeredményesebb magyar versenyző és a hegyi összetettben második helyen végzett.


A 2019-es Tour de Hongrie-n összetettben a harmadik helyen zárt, majd a magyar bajnokságon időfutam-bajnok lett a felnőttek országos mezőnyében. Ezt követően szakaszgyőzelmet ünnepelhetett a Tour de l'Avenir elnevezésű országúti kerékpárosversenyen, amit a sportágban a fiatalok Tour de France-ának is neveznek. Ezeknek a sikereknek köszönhetően 2020-tól a CCC Pro Team tagjaként folytatta pályafutását. A csapattal részt vett a 2020-as Giro d’Italia versenyén és, Bodrogi László 2007-es Vuelta indulása óta, ő lett a második magyar, aki háromhetes grand touron rajthoz állt.

2021-ben visszatért az olasz körversenyre, de már a Groupama FDJ csapatában. 

Itt aratta pályafutása eddigi legnagyobb sikerét, a hatodik szakaszt követően ugyanis átvette a vezetést összetettben és felvehette az élmenőnek járó „Maglia rosát”, vagyis a rózsaszín trikót. 

Ezzel Valter lett az első magyar kerékpáros, aki háromhetes versenyen magára ölthette valamelyik megkülönböztető trikót.


Valter Attila elképesztő teljesítményével akkor a Fókusz is foglalkozott, a riportot a lenti videóban nézheti meg.


Valter Attiláról nemrég a Telex készített dokumentumfilmet, amiben elmondta, hogy egyáltalán nem számított erre a sikerre, mert nem is érezte magát kifejezetten jó formában a verseny első napjaiban.

Lesokkolt, ami ott ért kint, az is elképesztő volt, de az, amit otthon kiváltott, azt tényleg nem gondoltam volna. Nem számítottam rá, hogy a bringasport ennyi magyart érdekel. Mi mindig abban éltünk, magyar bringások, hogy a bringával úgysem leszel híres, nem azért csinálod.

– emlékezett vissza Valter, aki három napig viselhette az ikonikus trikót, aminek hírére a Puskás Aréna is rózsaszínbe borult.


A kerékpáros ezzel az eredménnyel berobbant a nemzetközi élvonalba, újságok címlapjára került és egyre többen jegyezték meg a Valter Attila nevet. A versenyző ugyanakkor beszélt arról is, hogy a nagy siker nagy elvárásokat is jelentett, amivel sokszor nehéz volt megküzdeni.

El kellett fogadnom azt a tényt, hogy ez az eredmény sokkal nagyobb, mint én magam vagyok és nekem fel kell nőni ehhez az eredményhez.

2022. augusztusában a kerékpáros pályafutása újabb mérföldkőhöz érkezett, bejelentette hogy a Team Jumbo Visma (ma már Visma Lease A Bike) versenyzője lesz a következő 3 évben. Egy évvel később részese volt a Visma történelmi szezonjának, mikor kerékpáros csapatként először megnyerték mindhárom háromhetes versenyt, a Giro d’Italiát, a Tour de France-t és a Vueltát is. Utóbbin Valter Attila remek formában segítette a csapatot.

Csömörről a rózsaszín trikóig - Ma 26 éves Valter Attila
Fotó: MTI

Valter célja, a három Giro és a Vuelta indulást követően, hogy minél több versenyen az élmezőnyben, vagy akár az első helyen végezzen. A magyar bringás grand tour-gyűjteményéből már csak a Tour de France hiányzik, de Valter szerint nem kizárt, hogy hamarosan rajthoz állhat a világ legnagyobb országúti versenyén.

Szerintem nem jó, ha az ember túl magasra teszi a mércét, de az sem, ha túl alacsonyra. Én szeretném mindig inkább magasra tenni és azt mondani, hogy a Top10 teljesen reális. A dobogó már neccesebb kijelentés, de az sem lehetetlen. Mindig olyan célokat szeretnék kijelölni, ami arra ösztönöz, hogy fejlődjek minden nap

– nyilatkozta Valter a jövőt illetően.

Nyitókép: Team Visma Lease A Bike

#Sport#kerékpár#országúti kerékpár#Giro d'Italia#valter attila#születésnap

Címlapról ajánljuk