Sport

Nincs mitől tartanunk – Gulácsi Péter magabiztosan várja az Európa-bajnokságot

rtl.hurtl.hu

2024. június 11. 18:35

Gulácsi az eldőlni látszó kapuskérdésről is beszélt.

 

Gulácsi Péter éppen 10 éve, 2014. májusában védte először a magyar válogatott kapuját a debreceni Nagyerdei Stadionban, a dánok elleni 2-2 alkalmával. Az azóta eltelt idő során a alapembere, nem egyszer csapatkapitánya is volt a válogatottnak a Leipzigben is remekelő Gulácsi.

Egy 2022. októberében játszott mérkőzés azonban nem a terv szerint alakult számára, keresztszalag-szakadást szenvedett, emiatt kétszer is műteni kellett. Ez 16 hónapos kényszerpihenőt jelentett. A kapussors pedig ebből a szempontból kegyetlen, Gulácsi helyét a Lipcsében Janis Blaswich, a magyar válogatottban pedig Dibusz Dénes foglalta el. Utóbbi kiválóan látta el a feladatát az Eb-selejtezők során és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a magyar válogatott 2023-ban egy mérkőzést sem vesztett el.

Nincs mitől tartanunk - Gulácsi Péter magabiztosan várja az Európa-bajnokságot
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Gulácsi a sérülése után idén tavasszal tért vissza a lipcsei kapuba, sőt idővel a kezdőbe is beverekedte magát és, ahogy arra számítani lehetett, Marco Rossi  újra meghívta a válogatottba. Ez pedig máris felvetette a kérdést: vajon ki véd majd az Európa-bajnokságon?

A kapitánnyal abban maradtunk, ha elérkezettnek látja az időt, bejelenti, ki kezd a kapuban. Mi tartjuk magunkat ehhez.

– nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Gulácsi a kapuskérdésről, ami egyre inkább az ő irányába billen, hiszen az Izrael elleni felkészülési meccsen is végig ő védett.

A kapus hozzátette azt is, nagyon jót tett az önbizalmának, hogy ilyen hosszú kihagyás után újra végig pályán lehetett egy válogatott mérkőzésen. Emellett kitért az írek elleni felkészülési mérkőzésre is, ahol még akadozott a gépezet és a csapat 2-1-re kikapott.

„Az írek elleni meccsbe még fáradtan mentünk bele, mivel az előtte lévő nyolc-kilenc napban keményen dolgoztunk Telkiben, egyáltalán nem lepett meg, hogy fásultabban mozogtunk” – nyilatkozta Gulácsi a dublini meccsről, ami után három nappal Izrael ellen már háromszor talált be a magyar csapat, Gulácsi pedig nem kapott gólt. Ennek ellenére a kapus elmondta, hogy szerinte vannak még hibák, amiket ki kell javítani, hiszen az Európa-bajnokságon erősebb csapatok ellen játszik majd a magyar együttes.

Labdavesztések után volt néhány alkalom, amikor a pálya közepét túlságosan kinyitottuk, az oldalváltásoknál pedig időnként túl agresszívan rontottunk ki a védővonalból. Kilencven percet nem lehet hiba nélkül végigjátszani, de törekedni kell rá.

–  emelte ki Gulácsi Péter a két a felkészülési meccs tanulságait.

Nincs mitől tartanunk - Gulácsi Péter magabiztosan várja az Európa-bajnokságot
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ahogy az már valószínűleg mindenki számára ismert, a magyar válogatott csoportellenfelei az Eb-n Svájc, Németország és Skócia lesznek. Gulácsi kitért arra is, hogy természetesen a magyar csapat a lehető legalaposabban készül fel ezekre az összecsapásokra és kielemzik a három ellenfél játékának sajátosságait. A magyar kapus szerint a skótok az írekhez hasonlóan az intenzív, párharcokkal teli stílust kedvelik, viszont a svájciak és a németek sokkal inkább arra törekednek, hogy uralják a mérkőzéseket.

„Biztos vagyok benne, hogy sokkal többször szorítanak be bennünket a kapunk elé, többször kell mélyen védekeznünk. Ezért is lesz fontos, hogy a három évvel ezelőtti Európa-bajnoksághoz képest többet legyen nálunk a labda, hiszen ezzel energiát tudunk spórolni, mert ha mi passzolgatunk, levegőhöz juthatunk. És ha levegőhöz jutunk, a védekezésre is több erő marad. Különböző harcmodorú ellenfelek várnak ránk, de nincs mitől tartanunk. Felkészültünk a kihívásokra, megfelelő állapotban utaztunk el Németországba” – mondta magabiztosan Gulácsi és hozzátette azt is, az Izrael elleni siker után bízik abban, hogy a válogatott szombatra, a Svájc elleni első Európa-bajnoki meccsre csúcsformába lendül.

Nincs mitől tartanunk - Gulácsi Péter magabiztosan várja az Európa-bajnokságot
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A magyar kapus számára nemcsak az ő személyes visszatérése miatt lesz emlékezetes az idei foci-Eb, hanem a helyszíne okán is. Gulácsi ugyanis kilenc éve él Németországban, így számára ez a torna különleges jelentőséggel bír.

Ismerem a stadionokat, az öltözőket, a pályák gyepszőnyegét, az arénák hangulatát, ez biztosan nem hátrány. Bízom a csapatban, bízom magamban, nagyon várom már, hogy elkezdődjön a torna.

– zárta gondolatmenetét Gulácsi.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

#Sport#foci#foci-eb#magyar fociválogatott#gulácsi péter

Címlapról ajánljuk