Sport

Edzéskapust „igazolt” a Manchester Unitedtől az angol válogatott

rtl.hurtl.hu

2024. június 11. 12:26

Tom Heaton is pályára léphet az Európa-bajnokságon, de csak edzésen.

Jordan Pickford, Aaron Ramsdale, Dean Henderson. Ha csak nem történik valami, ők alkotják majd az angol válogatott kapusfelhozatalát a pénteken startoló labdarúgó-Európa-bajnokságon. (Feltehetően ebben a sorrendben, vagyis Pickford sérülése esetén Ramsdale állna be.)

Viszont bizonyos gyakorlatok esetén edzésen szükség lehet egy negyedik kapusra is. Korábban külföldi edzőtáborok esetén nem ritkán helyi kapust vett igénybe Anglia, most viszont egy, a kerettagok által jól ismert, közkedvelt angol labdarúgó tölti be ezt a szerepet.

Gareth Southgate szövetségi kapitány hónapok óta tervezte, hogy egy negyedik, nem játszó kapust is magával visz Németországba, de a beszámolók szerint csak az elmúlt napokban érlelődött meg benne, hogy Tom Heaton az ideális megoldás.

A 38 éves futballista a Manchester Unitednél volt szerződésben (épp most aktuális a hosszabbítás, mert a kontraktusa lejár a nyáron), igaz, a mögöttünk hagyott idényben egyetlen tétmeccsen sem védett a MU első csapatában.

Heatonnal kapcsolatban több elvárás is van: egyrészt jótanácsokat adhat a nála tapasztalatlanabb játékosoknak, másrészt megteremtheti azt az atmoszférát, amit Southgate szeretne látni az edzőpályán.

Ez fontosabb, mint elsőre gondolnánk: Eric-Maxim Choupo-Moting például sokáig a Paris Saint-Germainnél és a Bayern Münchennél is cserejátékos volt, viszont komoly hozzáadott értékkel bírt, hogy az öltözőben igazi hangulatfelelősnek számított.

Heaton szinte biztos, hogy nem lesz benevezve az Eb-re, akkor sem, ha menetközben valamelyik kapus megsérül. Egyrészt, fontosabb az a szerep, amit be kell töltenie, másrészt ebben a nem várt esetben feltehetően olyan kapus kerülne utólag a 26-os listára, aki játékban van. Például a 2023-as U21-es Európa-bajnokságot megnyerő angol válogatott sztárja (a torna történetében első kapusként kapott gól nélkül lehozta az összes meccset), James Trafford, aki épphogy nem került be a 26-os keretbe.

Egyébként arra is volt példa, hogy fiatal játékost tapasztalatszerzés céljából kivittek az angolok egy Európa-bajnokságra, úgy, hogy nem volt benevezve az illető. Az angol válogatott későbbi húzóembere, Frank Lampard és Rio Ferdinand így vett részt az 1996-os angliai Eb-n.

Nyitókép: Ash Donelon/Manchester United / Getty Images

#Sport#futball#labdarúgás#foci#foci-eb#anglia#gareth southgate#tom heaton#manchester united#aaron ramsdale#jordan pickford#dean henderson#frank lampard#rio ferdinand

Címlapról ajánljuk