Sport

Megvan az új salakkirály? Carlos Alcaraz nyerte a Roland Garrost

rtl.hurtl.hu

2024. június 10. 13:20

A spanyol Carlos Alcaraz nyerte a férfi egyes küzdelmeit a francia nyílt teniszbajnokságon, miután a vasárnapi fináléban ötszettes küzdelemben legyőzte a német Alexander Zverevet.

 

Az már a döntő előtt is bizonyos volt, hogy új név kerül majd a Roland Garros-trófeára, hiszen két olyan játékos került a fináléba, akik korábban még nem nyertek. Sőt, ez volt az első alkalom 2005 óta, hogy a Nadal – Djokovic – Federer hármas közül egyik klasszis sem jutott döntőbe.

Megvan az új salakkirály? Carlos Alcaraz nyerte a Roland Garrost
Alexander Zverev Fotó: Reuters

A 27 éves Alexander Zverev olimpiai arannyal és ATP-világbajnoki címmel már büszkélkedhetett, Grand Slam-fináléban viszont csak egyszer járt, amikor kétszettes előnyről kikapott az osztrák Dominic Thiemtől a 2020-as US Openen. A Roland Garrosról sem lehettek túl kellemes emlékei, mivel 2022-ben olyan súlyos bokasérülést szenvedett a Rafael Nadal elleni elődöntőben, hogy csaknem fél évet ki kellett hagynia. Az idei Garroson aztán elégtételt vett a 14-szeres bajnokon, és magabiztosan verte őt az első fordulóban.

Carlos Alcaraz ugyanakkor 21 évesen már kétszeres Grand Slam-győztesnek vallhatta magát (US Open 2022, Wimbledon 2023), Párizsban viszont – Zverevhez hasonlóan – eddig ő is csak az elődöntőig jutott. Ami kettejük egymás elleni mérlegét illeti, eddig kilencszer találkoztak, ebből ötször Zverev, négyszer Alcaraz nyert, ebből tehát nem lehetett messzemenő következtetéseket levonni párizsi döntőjükre vonatkozóan.

Megvan az új salakkirály? Carlos Alcaraz nyerte a Roland Garrost
Carlos Alcaraz Fotó: Reuters

A tizedik csatát mindketten idegesen kezdték, amiből Alcaraz ocsúdott fel hamarabb, és kiváló játékkal rukkolt elő. A spanyolok ásza kihasználta ellenfele visszafogottságát, jól kezelte a bombaerős szervákat, és 2:2-nél, majd 5:3-nál is elvette Zverev adogatását, 46 perc elteltével pedig már szettelőnyben volt. A folytatásban a spanyol rontott többet, és a kavargó szél sem könnyítette meg a játékosok dolgát. Zverev kétszer is brékelt, és megnyerte a második játszmát. 1 óra 35 percnyi játékot követően 1-1-re állt a mérkőzés.

A harmadik felvonásban Alcaraz továbbra is küszködött az adogatással, mígnem váratlanul semmire elvette riválisa szerváját, és három bréklabdát hárítva 5:2-re húzott el. Nem tudta tudta azonban kiszerválni a szettet, amit Zverev kíméletlenül kihasznált. Sorozatban öt gémet nyert, és már csak egy játszmára volt első Grand Slam-diadalától.

Megvan az új salakkirály? Carlos Alcaraz nyerte a Roland Garrost
A Roland Garros döntője Fotó: Reuters

A negyedik szett újabb fordulatot hozott, Alcaraz elképesztő megoldásokkal kétszer brékelt, majd 4:1-nél ápolást kért fájó combjára. Ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy behúzza a negyedik szettet 6:1-re.  

Jöhetett a mindent eldöntő ötödik játszma, amire az open eraban, vagyis a profik 1968-as indulása óta eddig csak kilenc Roland Garros fináléban volt példa. Az utolsó szettben sem változott különösen a mérkőzés képe: hol az egyik, hol a másik játékos érezhette nyeregben magát, majd jöttek a hibák, ezekből pedig Alcaraz került előnybe. Ezt pedig már nem is engedte ki a kezéből és 4 óra 19 perc játék után boldogan dobhatta magát hanyatt a Philippe Chatrier Stadion salakján.        

Megvan az új salakkirály? Carlos Alcaraz nyerte a Roland Garrost
Carlos Alcaraz Fotó: Reuters

A 14. tornagyőzelmét begyűjtő Alcaraz pályafutása harmadik Grand Slam-trófeája zsebelte be, ami mellé 2,4 millió eurót (948 millió forint) kap.

Eredmény, férfi döntő:

Carlos Alcaraz (spanyol, 3.)-Alexander Zverev (német, 4.) 6:3, 2:6, 5:7, 6:1, 6:2

Nyitókép: Reuters

 

#Sport#tenisz#Roland Garros#Carlos Alcaraz#Alexander Zverev

Címlapról ajánljuk