Sport

Ha eggyel előrébb végzek, már csak hab lett volna a tortán – Halász Bence ezüstérmes a római atlétikai Eb-n

rtl.hurtl.hu

2024. június 10. 11:33

Egy hajszálon múlt a magyar arany kalapácsvetésben.

 

A római atlétikai Európa-bajnokság vasárnapi, esős versenynapján megszületett az első magyar érem. Halász Bence nagyszerű versenyzéssel, drámai körülmények között nyert ezüstérmet kalapácsvetésben.

Halász számára nem indult jól a szezon, ugyanis nem jöttek a tőle megszokott eredmények. Formáját május vége felé kezdte megtalálni, a budapesti nemzetközi versenyen 77,77 méterig jutott, majd az Eb-selejtezőben is egy könnyed dobással biztosította helyét a fináléban.

“Ha eggyel előrébb végzek, már csak hab lett volna a tortán” - Halász Bence ezüstérmes a római atlétikai Eb-n
Halász Bence Fotó: MTI/Kovács Tamás

A döntőt azonban nem kezdte jól a szombathelyiek atlétája, az első kört követően csak a hetedik helyen állt, 72,74 méteres dobásával. A verseny után Halász Bence a Nemzeti Sportnak elmondta, hogy az első kísérlete technikailag nem volt jól kivitelezett, hiszen a kalapács hozzáért a hálóhoz, ami jó pár méter mínuszt jelentett.

A folytatásra Halász összekapta magát, és az elsőnél lényegesen jobban sikerült dobással, idei legjobbját megjavítva 77,99 méterig jutott. Mégsem tudott önfeledten örülni, mert a kivetítőn hirtelen úgy látta, hogy a bírák elvették az eredményt.

Láttam, hogy az edzőim szaladnak lefelé, közben kiabálnak és fütyültek, mire csak legyintettem nekik. Leírhatatlan érzés, amikor tudod, hogy itt és most vagy véged van, és teljesen leépíted magad lelkileg, fejben, mindenhogy, vagy végrehajtasz egy technikailag elfogadható dobást. Mert tudod, hogy megfelelő állapotban vagy hozzá, és simán bejutnál vele a nyolc közé, és ha sikerül, olyan erőt ad, ami nem csak pályafutásod során, de életed végéig elkísér, hogy ilyen helyzetben is megtaláltad a megoldást.

– mondta az izgalmakról a kalapácsvető.

Halász a harmadik körben ismét javított, és ezzel meccsben tartotta magát az éremért. Majd a negyedik körben egy egészen parádés dobással rukkolt ki: 80,49 méterig repítette a kalapácsot, amivel átvette a vezetést.

“Ha eggyel előrébb végzek, már csak hab lett volna a tortán” - Halász Bence ezüstérmes a római atlétikai Eb-n
Halász Bence Fotó: MTI/Kovács Tamás

A verseny azonban még messze nem dőlt el, hiszen ekkor a lengyel Nowicki 35, míg az ukrán Kohan 39 centire volt Halász eredményétől. Az események felgyorsultak, ötödikre Kohan 80,18-ra javított, és megelőzte Nowickit, Halász Bence pedig a hálóba vágta a szert. Az utolsó sorozatban aztán Nowicki villant, 80,95 méteres dobással az élre került, és végül megnyerte a versenyt, mivel a többiek már nem javítottak.

Örülök, hogy negyedikre összejött egy olyan dobás, ami végül ezüstérmet ért. Mint korábban is mondtam, az volt a célunk az Európa-bajnokságon, hogy hetvenkilenc és nyolcvan között dobjak, ezt pedig túlteljesítettem. Most van két hónapunk, ennyi idő alatt akár két métert is lehet fejlődni, ez lesz a cél.

– nyilatkozta Halász Bence, aki cseppet sem volt csalódott az ezüstéremmel.

Ami a többi versenyszámot illeti, a hétpróbázók számára már befejeződtek a küzdelmek, Krizsán Xénia 8., Nemes Rita pedig 9. helyen zárt. Récsei Rita legjobb magyarként, nagyszerű versenyzéssel a 14. helyen végzett női 20 kilométeres gyaloglásban. Nem sikerült a döntőbe jutás női 100 méter gáton Kozák Lucának, 100 méteres síkfutásban Takács Boglárka pedig mindössze három századdal maradt le a döntőről.

“Ha eggyel előrébb végzek, már csak hab lett volna a tortán” - Halász Bence ezüstérmes a római atlétikai Eb-n
Krizsán Xénia Fotó: MTI/Kovács Tamás

Összejött azonban a finálé Gyurátz Réka kalapácsvetőnek, Molnár Attila pedig a 400 méter döntőjébe futotta be magát. A római Európa-bajnokság versenyei szerda estig folytatódnak.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

 

#Sport#atlétika#atlétika európa-bajnokság#róma#kalapácsvetés#halász bence

Címlapról ajánljuk