Sport

Öt sztár, akit nem láthatunk a foci-Eb meccsein

rtl.hurtl.hu

2024. június 7. 13:16

Sérülés, a kapitány „lepinokkiózása”, doppingügy, elszúrt karrierépítés, szerencsejáték-függőség – széles az „előzményskála”. Jöjjön öt játékos, akit szívesen néztünk volna az Európa-bajnokságon, de hiába.

Thibaut Courtois (Belgium)

A belga válogatott kapusa szinte az egész szezont kénytelen volt kihagyni sérülés miatt, a Bajnokok Ligája-döntőben viszont már játszani tudott. Az tehát, hogy nem lesz ott az Eb-n, nem a fizikai állapotával függ össze, hanem azzal, hogy már tavaly nyáron összeveszett a szövetségi kapitánnyal, Domenico Tedescóval. Az edző szerint Courtois azért nem állt a rendelkezésére egy Észtország elleni selejtezőn, mert csalódott volt, amiért nem kapta meg a csapatkapitányi karszalagot.

Azóta csak romlott a helyzet, volt olyan Tedesco-nyilatkozat, ami alá Pinokkió-emotikonokat nyomott a kapus, egyértelműen lehazugozva az edzőjét, és elismerte, hogy benne valami megtört, amikor nem ő lett a csapatkapitány.

Öt sztár, akit nem láthatunk a foci-Eb meccsein


Ezek után hiába próbálkozott Tedesco, Courtois azzal hárított, hogy nem áll készen az Európa-bajnokságra.

Gavi (Spanyolország)

A generációja legjobbjai között emlegetett Barca-játékost már korábban is agyonterhelték, várható volt, hogy nemcsak rövid, de hosszú távon is lesznek sérülései. Aztán jött a Georgia elleni selejtezőmeccs, amin a kezdőemberek többsége nem játszott, hiszen pont előtte biztosította az Eb-részvételt Spanyolország.

Ezen a mérkőzésen sikerült megsérülnie szegény középpályásnak, méghozzá nem is akárhogy: a jobb térdében teljes elülső keresztszalag-szakadást szenvedett. Klubja, a Barcelona a szövetségi kapitányra, Luis de la Fuentére mutogatott, amiért egy semmiről sem döntő meccsen bevetette Gavit, a szakember szerint viszont semmi előjele nem volt a sérülésnek, ilyen baleset bárkivel előfordulhat.

Akárhogy is, Gavit csak a következő szezon elején láthatjuk legközelebb.

Jordan Henderson (Anglia)

Most már kijelenthető, hogy katasztrofális döntést hozott a Liverpool korábbi középpályása, amikor a sok pénz miatt a szaúdi Al-Ettifaqba igazolt. Egyrészt az angol sajtó (talán nem alaptalanul) szétszedte, és az értékek elárulásával vádolta amiatt, hogy ennyire nyilvánvalóan háttérbe szorultak a szakmai szempontok. Másrészt Henderson is fél év alatt megbánta a döntését. Nagy nehezen sikerült elérnie, hogy kiszabaduljon a szerződéséből, aztán a holland Ajax dobott mentőövet.

Végül is hivatalosan egy sérülés tette lehetetlenné az Eb-szereplését, de a történtek után mindenképp nehéz lett volna elnyerni az angol közvélemény bizalmát.

A többség szemében örökre leírta magát tavaly nyári döntésével.

Paul Pogba (Franciaország)

A 2018-as világbajnok francia válogatott vezéralakjára 2023 augusztusában róttak ki négyéves eltiltást, miután pozitív doppingtesztet produkált. Pogba azzal védekezett, hogy tudatosan sohasem fogyasztott teljesítményfokozót, de nem sikerült kiharcolnia a CAS-nál (Nemzetközi Sportdöntőbíróság), az eltiltás törlését.

Ezen az Eb-n tehát biztosan nem láthatjuk őt, de ha érvényben marad a négy év, akkor lehet, hogy érdemben le is zárult a pályafutása, hiszen akkor 35 évesen térhetne vissza, és nem biztos, hogy komolyabb klub bizalmat szavazna egy 4 évet kihagyó, 35 esztendős labdarúgónak.

Sandro Tonali (Olaszország)

A magyar szurkolók sokáig nem is mertek reménykedni abban, hogy a Liverpool szerződteti Szoboszlai Dominikot, beérték volna a Newcastle-lel. Amely azonban végül inkább az olasz Tonaliért adott ki komolyabb – nem hivatalos értesülések szerint 70 millió euró közeli – összeget.

A történet rémálomba fordult, merthogy kiderült, az olasz játékos szenvedélybeteg. Szerencsejáték-függő. 2023 novemberében az Olasz Labdarúgó-szövetség minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől eltiltotta Tonalit, miután kiderült, hogy a tiltás ellenére labdarúgó-mérkőzésekre fogadott. Ezzel eldőlt, hogy az Eb-n sem láthatjuk őt.

A goal.com cikke nyomán.

Nyitókép: Gavi sérülése Georgia ellen (Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)

#Sport#foci#futball#labdarúgás#foci-eb#Paul Pogba#jordan henderson#sandro tonali#gavi#thibaut courtois

Címlapról ajánljuk