Sport

Tőlük várhatjuk leginkább az érmeket a párizsi olimpián

rtl.hurtl.hu

2024. június 6. 6:52

5 magyar arany, 19 érem és 13. hely az éremtáblázaton – ezt jósolja a statisztikai elemzésekkel foglalkozó Gracenote az 50 nap múlva induló olimpiára, ám hogy kik a legnagyobb esélyeseink, arról nem szól a prognózis. Mi azonban végigvettük, mely magyar sportolóktól várhatjuk leginkább a bajnoki címeket.

 A napokban Pétervári-Molnár Bendegúz evezős szerezte meg a magyar olimpiai küldöttség 164. kvótáját. Sok sportágban még nyílt a részvételért zajló küzdelem, így ez a szám a következő hetek során akár növekedhet is. A 164 kvóta jelenleg 19 különböző sportágból tevődik össze.

5 magyar arany és 19 érem - ezt jósolják az elemzők az olimpiára
Pétervári-Molnár Bendegúz Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság

Az előző nyári olimpián, Tokióban 22 sportágban 173 magyar sportoló vett részt, és a küldöttség 6 arany-, 7 ezüst-, valamint 7 bronzéremmel zárta a játékokat, ezzel pedig Magyarország 15. lett az éremtáblázaton.

Az idei olimpiára a tokióihoz hasonló szereplést jósol a statisztikai elemzésekkel foglalkozó Gracenote. Felmérésünk szerint a magyar csapat 19 érmet szerezhet, ami 5 aranyból, 7 ezüstből és 7 bronzéremből állna össze. Ez pedig a 13. helyet jelentené Magyarországnak az éremtáblázaton. 

A éremtáblázat első három helyére a várakozások alapján az Amerikai Egyesült Államok, Kína és Nagy-Britannia érhet fel, míg a házigazda franciáknak a negyedik helyet előlegezték meg az elemzők.

Kiktől remélhetünk fényesen csillogó magyar érmeket?

Kezdjük a csapatsportokkal. Utoljára a 2004-es athéni olimpián esett meg, hogy mind a férfi, mind a női kézilabda-válogatottunk részt vett a játékokon. Idén mindkét csapat kivívta a részvételi jogot, de valószínűleg érmeket nem tőlük, hanem inkább vízilabda-válogatottjainktól várhatunk. 

Noha nehezen indult az év női pólósaink számára egy Európa-bajnoki 5. helyezéssel, a lányok szépen javítottak, és a világbajnoki ezüst begyűjtésével kvalifikálták magukat Párizsba. A Varga Dénes vezette férfiválogatott is minden bizonnyal sikerre éhesen ugrik majd vízbe, hiszen az olimpiai arany utoljára 2008-ban jött össze.

5 magyar arany és 19 érem - ezt jósolják az elemzők az olimpiára
Varga Dénes Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság

Természetesen az egyéni sportolóink között is bőven vannak, akik korábbi teljesítményük okán az olimpián is szép eredményt érhetnek el. Ilyen például Érdi Mária vitorlázó, aki 2023-ban a felnőttek között is világbajnok lett, Pekler Zalán sportlövő, aki négy aranyat szerzett az Európa Játékokon és Gulyás Michelle, akit 2022-ben a Nemzetközi Öttusa Szövetség a világ legjobb női öttusázójának választott.

5 magyar arany és 19 érem - ezt jósolják az elemzők az olimpiára
Érdi Mária Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság

A magyar olimpikonok eddig a legtöbb érmet vívásban, úszásban és kajak-kenuban szerezték, így ezúttal is ezekben a sportágakban lehetnek a legvérmesebb reményeink.

Bár rendkívül viharos időszak áll mögötte, még mindig Milák Kristóf tűnik az egyik legjobb formát mutató úszónknak – mióta újra versenyez, ontja az érmeket a világkupa-sorozatban. A medencések közül kiemelkedik még Kós Hubert, aki tavaly 200 háton lett világbajnok, míg a nyíltvízi mezőnyben Rasovszky Kristóf jelentkezett be komolyan az aranyért az idén Dohában szerzett világbajnoki címével.

5 magyar arany és 19 érem - ezt jósolják az elemzők az olimpiára
Milák Kristóf Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság

A kajak-kenu mezőnyben biztosan ott lesz a K1-1000 méteren címvédő Kopasz Bálint, valamint a K-1 200 méter tokiói aranyérmese, Tótka Sándor. Minden idők legeredményesebb magyar női sportolója, a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta második gyermeke születése után szeretne indulni Párizsban. Ha sikerül, akár utol is érheti az aranyérmek számában az abszolút magyar rekordert, a kardvívó Gerevich Aladárt. 

Kozák nemrég azzal vádolta meg Csipes Ferenc edzőt, hogy verbálisan zaklatta az edzések során. Ennek folyományaként egyelőre nem tudni, hogy indul-e majd négyesben az itthoni válogatón, ahol eddig Csipes lányával, a szintén olimpiai bajnok Tamarával is egy hajóban ültek, vagy esetleg csak egyesben méretteti meg magát. 

5 magyar arany és 19 érem - ezt jósolják az elemzők az olimpiára
Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság

Vívásban, mondhatni szokás szerint, kecsegtetők az esélyek. A női kardcsapat megnyerte a legutóbbi két világbajnokságot,  a férfi kardcsapat pedig tavaly ünnepelhetett világbajnoki címet, miután legyőzte a régóta mumusnak számító Dél-Koreát. Párbajtőrben a női válogatottnak sajnos nem sikerült a kvótaszerzés, de a férficsapat ott lesz olimpián. Emellett persze egyéniben is lehetnek esélyeink: Szatmári András kardban, Koch Máté és Siklósi Gergely pedig párbajtőrben nyertek már világbajnoki címet, a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áront pedig senkinek sem kell bemutatni.

5 magyar arany és 19 érem - ezt jósolják az elemzők az olimpiára
Gémesi Csanád, Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Szatmári András Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság

A 33. párizsi olimpiai játékok hivatalosan a július 26-i megnyitóval rajtol el, de versenyszámokat már két nappal korábban is rendeznek majd.

Nyitókép: Magyar Olimpiai Bizottság

#Sport#olimpia#párizs 2024#érem#esélyek#milák kristóf#kozák danuta#vízilabda#szilágyi áron

Címlapról ajánljuk