Sport

Ha nem indulhat rajta, megpróbálja tönkretenni Oroszország az olimpiát

rtl.hurtl.hu

2024. június 5. 14:31

Még egy mesterséges intelligenciával előállított Tom Cruise-t is bevetett Oroszország, hogy megpróbálja lejáratni a játékok szervezőit, és szélsőségesek támadásairól szóló dezinformációval igyekszik elérni, hogy minél kevesebben akarják a helyszínen nézni a versenyeket. A franciák szerint orosz zavarkeltés áll amögött is, hogy a hétvégén koporsókat helyeztek el az Eiffel-torony közelében.

Szokása szerint „ruszofóbiának”, alaptalan oroszgyűlöletnek minősítette a Kreml azokat az értesüléseket, melyek szerint orosz hátterű szereplők zavart és félelmet próbálnak kelteni a másfél hónap múlva kezdődő párizsi olimpia előtt, hogy károkat okozzanak Franciaországnak és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. Utóbbi még tavaly eldöntötte, hogy az orosz és fehérorosz sportolók csak semleges színekben vehetnek részt a játékokon, és csak akkor, ha nem aktív támogatói az Ukrajna elleni háborúnak, míg Emmanuel Macron francia államfő annak lehetőségét kezdte lebegtetni idén, hogy katonákat küldenének Ukrajnába. 

Ha nem indulhat rajta, megpróbálja tönkretenni Oroszország az olimpiát
A 2024-es franciaországi olimpiára emlékeztetnek Párizsban az újévi ünnepségen – Fotó: Benoit Tessier / Reuters

A Microsoft szoftvercég fenyegetéselemző központja vasárnap jelentést tett közzé, amelyben két orosz hátterű szereplőt azonosított, amelyek dezinformációt terjesztve igyekeznek a fent vázolt célt elérni. Mint írják, Oroszország és elődje, a Szovjetunió részéről már hagyomány, hogy ha nem vehetnek részt vagy nem győzedelmeskedhetnek az olimpián, akkor megpróbálják lejáratni a versenyt a résztvevők, a nézők és a világ előtt.

Amikor a Szovjetunió bojkottálta az 1984-es Los Angeles-i játékokat, több ország – így Zimbabwe, Sri Lanka vagy Dél-Korea – olimpiai bizottságait arról igyekeztek győzködni, hogy az olimpián amerikai szélsőségesek támadhatják meg a nem fehér bőrű versenyzőket, áll a jelentésben. A Microsoft ehhez hozzáteszi, hogy a rosszindulatú orosz befolyásolási tevékenység ismérve, hogy a módszerek későbbi időpontban, más országokban is felbukkannak: négy évtized múltán újfent erőszakos szélsőségesekkel riogatnak a párizsi olimpia kapcsán.

Amerikában senki nem beszél így

Az olimpia ellen irányuló orosz dezinformáció látványos példája az a Netflix-dokumentumfilmnek álcázott videó, amely tavaly bukkant fel az interneten Olympics Has Fallen (Az olimpia elbukott) címmel. Ez a Támadás a Fehér Ház ellen című 2013-as amerikai akcióthrillerre utal, amelynek eredeti címe Olympus Has Fallen (Olimposz elbukott – az Olimposz a Fehér Ház kódneve a filmben). Az áldokumentumfilmben Tom Cruise ismerős hangján hallható a narráció, de a színésznek nincs hozzá köze: a készítők ezt mesterséges intelligenciával oldották meg.

A Gizmodo bővebben is ír a videóról, amiben a Netflix ismert főcímét is ellopták. Szerintük Cruise hangja kevésbé figyelmes nézők számára valóságosnak tűnhet, de időnként mesterkélt. Legjobban azonban az árulkodik a hamisításról, hogy a narrátor olyan szavakat használ, amiket Amerikában nem mondanak: például „hokimeccsről” beszél, miközben Amerikában a „játék” szó használatos. Az áldokumentumfilm elsősorban az olimpia szervezőit próbálja reménytelenül korruptnak beállítani.

A Microsoft jelentéséből kiderül, hogy az áldokumentumfilmhez még pozitív kritikákat is hamisítottak azt a látszatot keltve, mintha hiteles médiumok – a New York Times, a Washington Post vagy a BBC – közölték volna azokat. Emellett felhasználtak egy népszerű weboldalt, amelyen pénzért bárki rendelhet személyes videóüzeneteket hírességekről, és ezeket a videóüzeneteket úgy állították be, mintha amerikai hírességek ajánlanák az olimpia szervezőit lejárató tákolmányt. (Ezt a módszert korábban ukránellenes propagandaanyagokhoz is felhasználták.)

Hitelesnek látszó információk

A Microsoft által Storm-1679 kóddal azonosított orosz hátterű szereplő a Nemzetközi Olimpiai Bizottság rágalmazásán túl félelmet is próbál gerjeszteni, hogy elriassza a nézőket a versenyeken való részvételtől. Ennek részeként olyan megtévesztő videókat is készítenek, amelyek hiteles hírcsatornák tudósításainak tűnnek. Egy Euronews-riportnak álcázott videóban azt a hamis állítást közölték, hogy a párizsiak az olimpián várható terrortámadások miatt ingatlanbiztosításokat kötnek. Egy másik videóban, amelyhez a France24 arculati elemeit lopták el, azt állítják, hogy az olimpiai versenyekre megvásárolt belépőjegyek negyedét visszaváltották a terrorizmustól való félelem miatt. A CIA és a francia belbiztonság nevében pedig hamis videóközleményeket állítottak elő, amiben arra figyelmeztetik az embereket, hogy a terrortámadás veszélye miatt maradjanak távol a párizsi olimpiától.

A Storm-1679 kódnevű szereplőhöz köthető közösségi oldalak múlt ősszel olyan bejegyzéseket tettek közzé, amelyben állítólag Párizsban felbukkant graffitik láthatók. Ezek izraelieket fenyegetnek azzal, hogy megismétlődhet az 1972-es müncheni olimpián történt terrortámadás, amikor a Fekete Szeptember nevű palesztin fegyveres szervezet tagjai megölték az izraeli olimpiai delegáció 11 tagját és egy nyugatnémet rendőrt. Annak, hogy a graffitik valóban léteznének, nincs nyoma, a Microsoft szerint digitálisan manipulálták a róluk készült képeket.

Hasonló eset volt, amikor egy orosz nyelvű Twitter-profilon megjelent egy videó, amiről azt állították, hogy a Szürke Farkasok nevű török ultranacionalista szervezet készítette. A videóban ugyancsak az 1972-es müncheni terrortámadás képei voltak láthatók azt sugallva, hogy hasonló események történhetnek Párizsban. A megjelenését követő órákban komoly zavart keltett a videó, amit sokan eredetinek gondoltak, még az Izraeli Olimpiai Bizottság is reagált rá. A szándékról árulkodik, hogy a videót nagy erőkkel terjesztették automatizált orosz közösségi profilokon.

Egy Storm-1099 kódnévvel azonosított szereplő az elmúlt hónapokban ugyancsak felerősítette az olimpiát aláásni próbáló üzeneteit. Ez a szereplő álhíreket tesz közzé Reliable Recent News (RNN, Megbízható Friss Hírek) nevű dezinformációs portálon és 15 különböző francia nyelvű álhíroldalon, amelyek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság állítólagos korruptságát és a játékokat fenyegető erőszakot hangoztatják. Hiteles francia médiumok – így a Le Parisien vagy a Le Point – weboldalait is meghamisítják, hogy a francia vezetést ostorozó és támadásokat előrevetítő tartalmakat terjesszenek.

Guruló rubelek

Az orosz szereplők az online tér mellett a helyszínen is megpróbálhatnak zavart kelteni. Franciaország szerint az orosz hírszerzés áll amögött is, hogy az Izraelt ért Hamász-támadást követően Dávid-csillagokkal stencilezték tele Párizst azzal a szándékkal, hogy a zsidó közösségben félelmet keltsenek. 

Francia hírszerzők szintén Oroszország kezét látják abban, hogy az Eiffel-torony közelében öt, francia nemzeti színekbe burkolt koporsót találtak, amelyeken az „Ukrajna francia katonái” felirat volt látható. A koporsókat, amikben gipsszel töltött zsákok voltak, szombaton reggel tette ki egy furgonból három férfi. A rendőrök gyorsan megtalálták a sofőrt, aki előző nap érkezett Bulgáriából és azt állította, hogy a másik két férfi negyven eurót fizetett neki a koporsók szállításáért.

A furgon két – ukrán, illetve német állampolgárságú – utasát a rendőrök egy párizsi buszállomáson találták meg, ahonnan Berlinbe akartak utazni. Ők azt mondták a rendőröknek, hogy 400 eurót kaptak a koporsók elhelyezéséért.

A nyomozók szerint az egyik férfi összefüggésbe hozható azzal a rongálással, amelynek során vörös tenyérnyomokkal piszkítottak össze egy párizsi holokauszt-emlékművet néhány héttel ezelőtt. A koporsók ügyében eljáró vizsgálóbíró azonban mindhárom férfit tanúnak minősítette és elengedte.

Megkérdőjeleznek mindent

A Kreml szóvivője kedden alaptalan rágalomnak nevezte, hogy Oroszország dezinformációs kampánnyal támadná az Olimpiát. A párizsi orosz nagykövetség pedig „a francia sajtó legújabb oroszgyűlölő kampányának” tulajdonította azt a feltételezést, hogy Oroszországnak köze lenne a koporsók elhelyezéséhez. 

A New York Times arról írt, hogy bár az orosz zavarkeltés most az olimpia ellen irányul, olyan módszereket használnak, amelyek az európai és amerikai választásokon is bevethetnek. Egy amerikai tisztviselő a lapnak azt mondta, hogy a Kreml által a közösségi médiában terjesztett orosz dezinformáció az Egyesült Államok és szövetségeseinek biztonságát fenyegeti. A Kaliforniai Egyetem tanára, Hany Farid pedig arról beszélt a CNN-nek, hogy ha a hamis videókban látottakat nem is hiszi el mindenki, az, hogy állandóan hamisítványokkal bombázzák az embereket, ahhoz vezet, hogy végül megkérdőjeleznek mindent, amit az interneten látnak. 

Nyitókép: Vlagyimir Putyin a 2014-es téli olimpián Szocsiban – Fotó: Sasha Mordovets/Getty Images

#Sport#olimpia#párizs 2024#franciaország#oroszország#dezinformáció

Címlapról ajánljuk