Sport

Milliókat érő lábak – ők lesznek az Európa-bajnokság legértékesebb játékosai

rtl.hurtl.hu

2024. június 5. 14:39

A június 14-én startoló Eb-n láthatunk majd közel 110 milliárd forint értékű focistát is.

 

A Sporttudományok Nemzetközi Központja, azaz a CIES évről évre megvizsgálja a profi labdarúgók értékét. A CIES statisztikai modellje igen alapos, hiszen figyelembe veszi a klubok által befektetett összeget, a szóban forgó játékos életkorát, szerződésének hosszát, játszott perceit, eredményeit, a játékos klubjának és bajnokságának gazdasági erejét, a potenciális vásárlók gazdasági erejét és az infláció mértékét is.

Az összeállítás természetesen nemcsak az európai játékosokat veszi sorra, a teljes lista itt található. De most lássuk, hogy a legértékesebbek közül kiket figyelhetünk majd a németországi Európa-bajnokságon.

A lista abszolút éllovasa a Real Madriddal friss BL-győztes, angol válogatott, Jude Bellingham. A támadó értékét ugyanis a CIES 280 millió euróra becsüli. 

Ez pedig átszámítva kb. 110 milliárd forintot jelent. A még mindig csak 20 éves játékos idén már második Európa-bajnokságán szerepel majd és csak az aranyéremmel nyújthatna válogatottjával jobb teljesítményt az előzőnél, hiszen a 2021-ben megrendezett kontinens tornán Anglia a második helyen végzett.

Milliót érő lábak - ők lesznek az Európa-bajnokság legértékesebb játékosai
Jude Bellingham Fotó: Reuters

 

A listán Bellinghamet 255 millió euróra becsült értékkel Erling Haaland követi. Illetve csak követné, ugyanis a Manchester City gólvágója nem lesz ott az Eb-n, mivel Norvégiának nem sikerült kvalifikálnia. Így egy ugrással jutunk el Phil Fodenig, akiknek értékét 204 millió euróban határozta meg a CIES. Nem véletlen az előkelő helyezés, hiszen idén Fodent választották a Premier League legjobb játékosának. A bajnoki címét megvédő Manchester Cityben 34 bajnoki meccsen 17 gólt szerzett, és 8 gólpasszt adott.

Milliót érő lábak - ők lesznek az Európa-bajnokság legértékesebb játékosai
Phil Foden Fotó: Reuters

 

Fodent szintén egy angol válogatott, Bukayo Saka követi. Az Arsenal támadójának értéke azonban már valamivel 200 millió euró alatt marad. Utána jön a sorban a spanyol válogatott csodagyereke, Lamin Yamal, akit jelenleg 140 millió euróra taksál a lista.

Ha csak az Eb-résztvevőket nézzük, a top 10 legértékesebb játékos között helyet kapott még a dán Rasmus Höjlund, valamint három német válogatott, Florian Wirtz, Jamal Mussiala és Kai Havertz. De a lista élmezőnyében találunk horvát labdarúgót Joško Gvardiol személyében és francia játékost is, nevezetesen Eduardo Camavingát.

Milliót érő lábak - ők lesznek az Európa-bajnokság legértékesebb játékosai
Szoboszlai Dominik Fotó: Reuters

 

A magyar játékosok közül a legelőkelőbb helyet Szoboszlai Dominik foglalja el, aki huszonkettedik a CIES összesítésében, 108 millió eurós értékkel. Ezzel pedig nemcsak a magyar válogatott, hanem klubja, a Liverpool legjobbja is a listán.

Nyitókép: Reuters

 

 

#Sport#foci#foci-eb#legértékesebb#focista#jude bellingham#phil foden#szoboszlai dominik

Címlapról ajánljuk