Sport

A német fociválogatottnál már sértődést okoz a kapustúlkínálat

rtl.hurtl.hu

2024. június 5. 12:45

Ami a magyar válogatottnál a „Gulácsi vagy Dibusz” kapuskérdés, az a németeknél a „Neuer vagy ter Stegen”. Illetve, utóbbi most már eldöntött kérdés a foci-Eb előtt.

„Igazából mi már tudjuk a döntést. Erre a két felkészülési mérkőzésre és az Eb-re is tudjuk, hogy mi a terv” – nyilatkozta a Sportalnak Dibusz Dénes a kedd esti barátságos mérkőzés után.

A sok magyar szurkolót érdeklő kérdésre (a korábbi kezdőkapus, a sérülése után parádés visszatérést produkáló Gulácsi Péter vagy a selejtezőket – remek teljesítményt nyújtva – végigvédő Dibusz nevével indul-e az Eb-meccseken a mieink összeállítása) tehát az érintettek már tudják a választ – a közvélemény egyelőre nem.

Az viszont biztosra vehető, hogy ez kettejük között semmilyen sértődést nem fog okozni, legfeljebb a szurkolók viselhetik nehezen, ha nem a számukra szimpatikusabb kapust választja Marco Rossi. A kapitány külön kérte is, hogy álljon mindenki a leendő kiválasztott mögé.

A mieinkkel egy csoportban szereplő, házigazda német labdarúgó-válogatottnál szintén két klasszis kapus közül lehet választani. Ott a döntés most megszületett – és nem maradt sértődés nélkül.

Marc-André ter Stegennek legalább két olyan védése van, ami kihagyhatatlan a TikTokon gombamód szaporodó minden idők kapusbravúrjai válogatásokból.

@iaam_gk01 The Magic of Marc-André Ter Stegen, The Spider-keeper 🕸️ | #theartofgoalkeeping #goalkeeper #terstegen #foryoupage ♬ som original - IM GK01


Tavaly szinte példátlan statisztikákkal (38 mérkőzés, abból 26 kapott gól nélkül) segítette bajnoki címhez az FB Barcelonát.

Szóval nyugodtan nevezhetjük korszakos kapusegyéniségnek, aki majd minden országban 80-100-szoros válogatottként vonulna vissza. Ám a németeknek van egy Manuel Neuerjük, így ter Stegen valószínűleg sohasem fog védeni Eb-n vagy vb-n. Be kell érnie néhány Konföderációs Kupa-, illetve Nemzetek Ligája-mérkőzéssel.

Pedig újra felcsillant a remény, amikor Neuer – Gulácsihoz hasonlóan – súlyosan megsérült, közel egy évig nem védhetett, ez idő alatt pedig ter Stegen állt a német válogatott kapujában. Sőt, immár Neuer visszatérése után, idén márciusban vele a pályán sikerült legyőzni Franciaországot és Hollandiát.

Most mégis eldőlt, hogy „szokás szerint” Neuer lesz a német kezdőkapus a soron következő világversenyen.

A jövő pénteken kezdődő Európa-bajnokságon tehát a Bayern München 1-esét kell legyőzniük Szoboszlaiéknak a két válogatott június 19-ei, egymás elleni csoportmeccsén.

„Az edző meghozta a döntését, amit elfogadok, még ha más véleményen is vagyok” – nyilatkozta ter Stegen. – Elmondtam a szövetségi kapitánynak, hogy egy dolog a szakmai oldal, a másik az emberi. Számomra ez nagyon, nagyon csalódást keltő. De a nap végén felelősséggel tartozom a csapat iránt. Ott kell segítenem, ahol csak tudok.”

Könnyen lehet, hogy Marc-André ter Stegen örökre benne marad a „minden idők legjobb kapusai, akik sohasem védtek világbajnokságon és kontinensviadalon”-társaságban.

A nyitóképen: Marc-André ter Stegen (Stuart Franklin/Getty Images)

#Sport#futball#labdarúgás#foci#foci-eb#német válogatott#magyar válogatott#manuel neuer#marc-andré ter stegen#gulácsi péter#marco rossi#dibusz dénes

Címlapról ajánljuk