Sport

Kiszivárgott, melyik város rendezheti az olimpiát 2036-ban

rtl.hurtl.hu

2024. május 29. 16:45

A katari olimpiai bizottság és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közel áll a rendezés részleteinek véglegesítéséhez.

Katar fővárosa, Doha lesz a 2036-os nyári olimpia házigazdája – állítja a Relevo spanyol portál.

A sportra szakosodott internetes sportnapilap – amelynek írását az ötkarikás ügyekben bennfentesnek számító insidethegames.biz is átvette – úgy tudja, a katari olimpiai bizottság és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közel áll a rendezés részleteinek véglegesítéséhez.

Az arab ország ötkarikás testülete a múlt hónapban erősítette meg, hogy pályázik a 2036-os játékokra. Katar mellett Szaúd-Arábia is szívesen rendezné meg a 12 év múlva esedékes olimpiát, Indonézia és India is potenciális házigazda. Az eddigi szándéknyilatkozatok alapján a Koreai Köztársaság, Egyiptom, Lengyelország és Németország pályázata szintén várható. Korábbi sajtóhírek alapján az érdeklődőkhöz Törökország, Magyarország, valamint a közel-keleti régió országai közül néhány csatlakozhat még.

A Relevo szerint Doha a preferált jelölt a NOB tagjai között. Mellette szóló érv a kontinensek körforgásának íratlan szabálya, mely szerint Párizs (2024, Európa), Los Angeles (2028, Amerika) és Brisbane (2032, Óceánia) után Ázsia következhet a sorban a katari főváros révén. Szintén Doha javára írja a sportportál, hogy először lehetne olimpia a Közel-Keleten.

Az arab nagyváros számos világversenynek adott otthont sikerrel az elmúlt esztendőkben. Így 2015-ben Doha rendezte meg a férfi kézilabda-világbajnokságot, 2016-ban az országúti kerékpáros vb-t, 2019-ben az atlétikai vb-t, 2022 végén a labdarúgó-világbajnokságot, tavaly májusban a cselgáncs-vb-t, idén februárban pedig a vizes világbajnokságot.

Nyitókép: Illusztráció – Pixabay

#Sport#olimpia#doha#olimpia 2036

Címlapról ajánljuk