Sport

Bernie Ecclestone szerint Ayrton Senna harminc évvel ezelőtti halála majdnem véget vetett a Forma-1-nek

rtl.hurtl.hu

2024. április 30. 21:25

Azon a hétvégén halt meg az osztrák Roland Ratzenberger, és súlyos ütközést szenvedett Rubens Barrichello is.

Szerdán lesz harminc éve, hogy meghalt Ayrton Senna. Az évforduló alkalmából Bernie Ecclestone, a Forma-1 korábbi ura a Sky News-nak elárulta, hogy a háromszoros bajnok brazil versenyző halála kis híján véget vetett a versenysorozatnak.

Senna azonnal életét vesztette 1994. május elsején, amikor a San Marino-i nagydíjon a Williams autójával betonfalnak csapódott. A harmincnégy éves versenyző tragédiája a második haláleset volt azon a hétvégén: az időmérőn a Simtek pilótája, az osztrák Roland Ratzenberger szenvedett halálos balesetet.

Ecclestone visszaemlékezése szerint Max Mosley, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke akkor azt mondta neki, hogy szerinte ezzel vége van a Forma-1-nek. „Szerintem tévedsz, meglátjuk” – felelte Ecclestone. Bár reménykedtek abban, hogy tényleg nem teljesül Mosley jóslata, katasztrofális volt a helyzet. Két nappal Senna halála előtt Rubens Barrichello is elszenvedett egy nagysebességű ütközést, de túlélte.

Senna balesete után alig negyven perccel újraindították a futamot, amit Michael Schumacher nyert meg. Martin Brundle, aki nyolcadik lett, később azt mondta, dühös amiatt, hogy „55 körön át Senna vértócsája mellett versenyeztünk”.

Ecclestone feltette a kérdést: „Meg kellett volna állítanunk a versenyt? Nem hiszem. Ez semmilyen formában nem segített volna Sennának.” Szerinte az ilyen dolgok olyan gyorsan történnek, hogy nincs idő gondolkodni. „Remélem, hogy soha többé nem fogunk ilyesmit látni, és azt gondolom, hogy ma, ahogy javult a biztonság, hála istennek, jóval kisebb rá az esély” – közölte.

Ayrton Senna halálára ezzel a videóval emlékezünk az rtl.hu-n:


Nyitókép: Paul-Henri Cahier/Getty Images

#Sport#Ayrton Senna#forma-1#bernie ecclestone#rubens barrichello#roland ratzenberger

Címlapról ajánljuk