Sport

Egy furcsa szabály mentette meg az argentinok botrányhősét

rtl.hurtl.hu

2024. április 19. 16:22

A katari vb-döntő után megint Emiliano Martíneztől hangos a futballvilág. Meg egy kevesek által ismert szabálytól.

Emiliano Martínezre a katari labdarúgó-világbajnokságon figyelt fel a világ. Az argentinok kapusa a vb-döntő hosszabbításának hosszabbításában mutatott be egy olyan védést a francia Kolo Muani ziccerénél, amivel (meg persze a megnyert tizenegyesespárbajjal) be is vonult a halhatatlanok közé.


De ez nem volt elég neki, a torna legjobb kapusának járó aranykesztyűvel obszcén mozdulatot tett, ezzel hosszú időre megalapozva a megítélését.

Franciaországban különösen megutálták őt, így aztán várható volt, hogy nem lesz teljesen békés a francia Lille és az angol Aston Villa (itt véd Martínez) egymás elleni Konferencia-liga-visszavágója.

És valóban nem: a biztonságiakat is mozgósítani kellett, hogy biztosan ne essen bántódása a kapusnak. A rendes játékidőben egy sárga lapot már begyűjtő Martínez a mindent eldöntő tizenegyespárbajban egy kivédett lövés után kicsit hergelte is az őt pocskondiázó szurkolókat, a játékvezető pedig ezért másodszor is felmutatta neki a sárga lapot. A piros viszont maradt zsebben.


És ez nem volt bírói tévedés. Bár ilyen magas szinten talán még sohasem került elő, 

a labdarúgás egyik legkevésbé ismert szabálya szerint a meccsen kapott sárga lapot senki sem viszi át a tizenegyespárbajra, tehát csak akkor kerül valaki a kiállítás sorsára a szétlövésben, ha azon belül kap két sárgát vagy egyből pirosat.

Így viszont pályán maradhatott Martínez, és egy újabb kivédett lövéssel sokat tett csapata továbbjutásáért.

Most persze megint össztűz zúdul az argentin kapusra, pedig egyfelől a hergelés előtt a tizenegyest rontó Bentaleb megpróbálta közelről telibe rúgni őt, és vélhetően a szurkolók sem szépeket kiabáltak be.

Bár az elgondolkodtató, amit Samir Nasri mondott. A korábbi arsenalos csapattárs ugyanis arról beszélt, hogy az ő idejében még egy csendes, visszahúzódó, szerény srác volt Martínez.

Kétségtelen, ebből nem sok minden maradt, viszont ahogy egy időben a német Oliver Kahnról, úgy Martínezről is elmondható, hogy a sokszor megbotránkoztató viselkedés kiemelkedő kapusteljesítménnyel párosul.

És ezt talán még Franciaországban is elismernék.

Nyitókép: REUTERS/Stephanie Lecocq

#Sport#foci#futball#emiliano martínez#aston villa

Címlapról ajánljuk