Sport

Fellobbant az olimpiai láng - elindult a végső visszaszámlálás a párizsi játékokig

Balogh Veronika FlóraBalogh Veronika Flóra

2024. április 16. 14:00

A hagyományokhoz hűen meggyújtották Olümpiában a fáklyát, amivel kezdetét vette a végső visszaszámlálás a franciaországi játékok kezdetéig.

A ceremónia során az olümpiai arénában felvonták az olimpiai játékok zászlaját, majd a francia és a görög zászlót, illetve köszöntő beszédet mondott Thomas Bach a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Arisztidisz Panagiotopulosz, Olümpia polgármestere, a francia szervezőbizottság elnöke, Tony Estanguet és Szpirosz Kapralosz, a Görög Olimpiai Bizottság vezetője.

Ezután az ókori várost idézve előlépett Héra templomából a főpapnő, akit Mary Mina görög színésznő játszott, hogy hivatalosan is meggyújtsa az olimpiai fáklyát.

A felhős időjárás miatt a parabolatükör, amivel eredetileg meggyújtották volna a fáklyát, nem tudott elég fényt összegyűjteni, ezért az előző nap főpróbáján meggyújtott lángot használta a színésznő, aki ezután elindult vissza a templomtól az olümpiai arénához, ahol különleges koreográfiával készültek táncosok az ünnepség alkalmából.

Az arénában a színésznő átadta az első fáklyahordozónak a lángot, Stefanos Ntouskos olimpiai evezős bajnoknak, aki pedig a francia ötkarikás aranyérmes úszó, Laure Manaudounak adta tovább a lángot, amivel elkezdődött a fáklyaváltó 11 napos görög szakasza.

A lángot április 26-án Athénban adják át a párizsi játékok szervezőinek, ahonnan másnap egy háromárbocos hajó, a „Belem” fedélzetén indulnak Franciaországba.

Az olimpiai láng május 8-án érkezik Marseille-be, ahol a francia szakasz még 68 napig tart majd, és az olimpiai láng meggyújtásával éri el a csúcspontját a játékok megnyitóján, július 26-án.

Nyitókép: Reuters

#Sport#olimpia#olimpiai láng#fáklya#görögország#franciaország#hagyomány#tűz

Címlapról ajánljuk