Sport

Szupergyanúsan előzött meg a kínai sztárversenyző három afrikai futót a pekingi félmaratonon

rtl.hurtl.hu

2024. április 15. 12:11

A vasárnapi versenyen He Csie mindössze egy másodperccel előzte meg a két kenyai és egy etióp futót, akikkel szinte a teljes távon együtt futott. 

Vizsgálják a pekingi félmaraton szervezői azokat a vádakat, hogy három afrikai futó szándékosan hagyta nyerni a kínaiak sztárfutóját, He Csie-t. A vasárnapi versenyen He mindössze egy másodperccel előzte meg a két kenyai és egy etióp futót, akikkel szinte a teljes távon együtt futott.

A versenyről a kínai, majd a nemzetközi közösségi oldalakon terjedő felvételekből nagyon úgy tűnik, hogy a kenyai Robert Keter és Willy Mnangat, valamint az etióp Dejene Hailu szándékosan lelassított, amikor a cél közelében értek, és még mintha mutatták is volna a kínai futónak, hogy előzze meg őket. Majd közvetlenül mögötte kocogtak be a célba, és azonnal gratuláltak is neki a győzelméhez.


A kínai állami sajtó eleinte még nagy győzelemként ünnepelte, hogy a 25 éves kínai maratonfutó „afrikai futóknál jobb teljesítményt nyújtva” nyerte meg a vasárnapi félmaratont. 


A kínai közösségi oldalakon közzétett videók terjedése után azonban már a vizsgálatról számoltak be, közölve, hogy He „állítólag azért nyert, mert az afrikai versenyzők hagyták, hogy ő fusson át a célvonalon először”.

A kínai közösségi oldalakon nem csak a befutóról készült videók erősítették a csalás lehetőségét, hanem a verseny közben készült felvételek is, amiken azt látszik, hogy a két kenyai és az etióp futó bevárják a kínai versenyzőt.

 


Nyitókép:  cnsphoto via REUTERS

#Sport#peking#félmaraton#csalás#vizsgálat

Címlapról ajánljuk