Sport

Putyin olimpiapótlékja kivágta a biztosítékot a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál

rtl.hurtl.hu

2024. március 19. 14:51

A NOB arra szólította fel a politikai- és sportvezetőket, hogy ne vegyenek részt a Barátság Világjátékokon.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kedden felszólította a politikai- és sportvezetőket, hogy ne vegyenek részt az Oroszország által a párizsi nyári olimpia után megrendezett Barátság Világjátékokon – írja az AP hírügynökség.

Oroszországot az olimpián minden csapatsportágból kizárták, az egyéni sportolók pedig csak semleges státuszban, nemzeti szimbólumaik nélkül versenyezhetnek. Vlagyimir Putyin tavaly elrendelte a nyári és téli Barátság Világjátékok megrendezését, több tízmillió dolláros pénzdíjakkal, hogy ezzel próbálják ellensúlyozni Oroszországnak az Ukrajna ellen indított háború miatti nemzetközi elszigeteltségét.

Az AP emlékeztet, hogy néhány hónapja az ENSZ ülésén az orosz küldött arra használta fel az olimpiai fegyverszünetről szóló vitát, hogy meghívja a világot a Barátság Világjátékokra, mondván, Oroszország támogatja „a becsületes és tisztességes versenyeket”.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ezt a lépést cinikus próbálkozásnak nevezte az Oroszországi Föderáció részéről arra, hogy a politikát bevigyék a sportba. „A Nemzetközi Olimpiai Bizottság határozottan felhívja az olimpiai mozgalom minden érdekeltjét és az összes kormányt, hogy utasítsa el a részvételt minden olyan kezdeményezésben, amely a nemzetközi sport teljes átpolitizálását szolgálja” – közölte Thomas Bach, a NOB elnöke.

Egyelőre nem ismert, hogy mely országok küldenek versenyzőket a szeptemberi oroszországi sportrendezvényre.

Nyitókép: Sputnik/Sergey Guneev/Kremlin via REUTERS

#Sport#olimpia#oroszország#Nemzetközi Olimpiai Bizottság#barátság világjátékok

Címlapról ajánljuk