Sport

56 gyógyszert és táplálékkiegészítőt szedett a 13 éves Kamila Valijeva, akit doppingolás miatt tiltottak el

rtl.hurtl.hu

2024. március 15. 20:25

A gyerekek doppingolása megbocsáthatatlan – közölte a Wada. Sokak szerint azokat is felelősségre kellene vonni, akik tiltott szereket adtak a sportolónak.

Az eltiltott orosz műkorcsolyázó, Kamila Valieva 56 gyógyszert, táplálék- és étrend-kiegészítőt kapott két éven keresztül, 13 és 15 éves kora között – írta a BBC. A szereket az orosz Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség orvosai írták fel neki, és egyik anyag sem szerepelt a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (Wada) tiltott listáján.

Később azonban tiltott szereket is szedett, a 17 éves Kamila Valievát ugyanis januárban négy évre tiltották el doppingolás miatt. Nem sokkal a 2022-es téli olimpia előtt, 2021 decemberében lett pozitív a mintája, akkor egy szívgyógyszert (trimetazidin) mutattak ki nála. 

A gyerekek doppingolása megbocsáthatatlan

– közölte a Wada. Az amerikai doppingellenes ügynökség vezetője szerint azokat is felelősségre kellene vonni, akik tiltott szereket adtak a sportolónak.

A műkorcsolyázó egyébként tagadta a doppingolást, szerinte egy epres desszert okozhatta a problémát, amelyet a nagyapja készített neki ugyanazon a vágódeszkán, amelyen a szívgyógyszerét is összetörte. 

Kamila Valieva nagyon hamar világsztár lett, ő volt ugyanis az első női korcsolyázó, aki négyfordulatos ugrást mutatott be a téli olimpián.

Nyitókép: Kovács Tamás/MTI

#Sport#kamila valieva#dopping#oroszország#eltiltás

Címlapról ajánljuk