Sport

Jöhet a kék lap a fociban

rtl.hurtl.hu

2024. március 2. 7:53

Szabályváltoztatás jöhet a labdarúgásban, amivel a sportszerűtlen viselkedést próbálják visszaszorítani. 

Forradalmi változás jöhet a fociban, a két lap bevezetésével – írta a Telex. A sportág szabályalkotó testülete (IFAB) szombaton határozhat arról, hogy tesztelni fogják-e a 10 perces kiállítással járó lap bevezetését.

A kék lapot azért mutathatják fel, ha valaki ígéretes támadást állít meg/zavar meg visszatartással, visszahúzással, lökéssel vagy kezezéssel, késlelteti a mérkőzés újraindulását, szimulál, vagy agresszívan viselkedik a játékvezetőkkel, sértő megjegyzéseket tesz rájuk.

A kék lapot egyelőre csak tesztjelleggel vezetnék be egy szezonon át, néhány alacsonyabb szintű ligában és versenysorozatban – írta a Telex. Az ideiglenes kiállítás mögötti filozófia az, hogy az azonnali büntetés jelentős és közvetlen pozitív hatást gyakorol a vétkes játékos viselkedésére, valamint feltételezhetően a csapatéra is – írta a lap.

A FIFA ellenzi a kék lapot

„Nem lesz kék lap a legmagasabb szinten. Ez egy olyan téma, amely számunkra nem létezik” – jelentette ki Gianni Infantino, a FIFA elnöke amikor megérkezett a skóciai Loch Lomondba az IFAB ülésére:

A FIFA teljes mértékben ellenzi a kék kártya bevezetését, ha úgy tetszik, piros lapot mutat a kék lapnak.

Infantino hozzátette, mindig nyitottak az új ötletekre és javaslatokra, ugyanakkor meg kell védeni a játék lényegét és hagyományait – írta az MTI.

A labdarúgás „grál lovagjainak” is nevezett IFAB nyolc tagból áll: képviselteti magát az angol, a skót, a walesi és az északír szövetség – egyfajta tisztelgésül a sportág gyökerei előtt –, továbbá négy főt delegál a FIFA. Mivel a döntésekhez többség szükséges, a világszervezet megakadályozhatja a neki nem tetsző határozatokat.

Nyitókép: A szerb Luka Subotic sárga lapot kap a spanyol Guillermo Cuadra játékvezetőtől a labdarúgó Konferencia-liga csoportkörének első fordulójában játszott Ferencvárosi TC - Cukaricki mérkőzésen a Groupama Arénában 2023. szeptember 21-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor

#Sport#foci#kék lap#szabály

Címlapról ajánljuk