Sport

Sakktörténelmet írt egy nyolcéves csodagyerek Zágrábban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. december 20. 13:16

Nála jóval idősebb sakkmestereket legyőzve Bodhana Sivanandan, egy nyolcéves brit kislány lett a legjobb női játékos a Zágrábban rendezett európai sakkversenyen.

 

Nemcsak az Egyesült Királyságban, de az egész sakkvilágban csodájára járnak a csupán 8 éves Bodhana Sivanandan sakktörténelmet író teljesítményének. Az északnyugat-londoni Harrow-ban élő kislány lett ugyanis múlt hétvégén a legjobb női játékos Zágrábban, a horvátországi rapid- és villámsakk-Európa-bajnokságon, írja a chess.com.

A brit csodagyerek először október végén került az újságok címoldalára azzal, hogy személyében 25 év után először lett az Egyesült Királyságnak ifjúsági világbajnoka. Már akkor is történelmet írt azzal, hogy triplázva megszerezte a klasszikus, rapid és villám bajnoki címeket.

A horvátországi Zágrábban rendezett Rapid & Blitz Európa-bajnokságon aztán folytatta diadalmenetét.

Összesen 555 játékos vett részt az eseményen, köztük 48 nagymester és 50 nemzetközi mester. Sivanandan összesítésben a 73. helyen végzett 8,5 ponttal, és 2316 pontos teljesítményt ért el. A nyolcéves kislány ezzel több nagymestert és más elismert sakkmestert is megelőzött. A 12 lejátszott körében Bodhana egy nemzetközi mestert és egy női mestert is megvert.

Kimagasló eredményével a Bodhana Sivanandan a legjobb női játékos díját kapta. A román Irina Bulmaga, nemzetközi sakkmester elismerését és csodálatát fejezte ki Twitteren. „Hihetetlen teljesítmény egy 8 éves lánytól” – írta, megjegyezve, hogy Bodhana őt is megelőzve nyerte el a legjobb versenyzőnőnek járó díjat.


Bodhana Sivanandan édesapja a BBC Radio 4 Today című műsorában arról beszélt, hogy lánya véletlenül csöppent a sakk világába, írja a The Guardian.

„Véletlenül sakkozni kezdett. Kíváncsi volt és érdeklődött, ezért elkezdtem körbevezetni az Angol Sakkszövetségben és az angliai emberek között, akik sakkoznak és támogatják a sakkot; nagyon barátságosak és nagyon támogatóak” – mondta Sivanandan Velayutham.

Nyitókép: Luka Rifelj / European Chess Union

#Sport#sakk#egyesült királyság#csodagyerek#Bodhana Sivanandan#kislány

Címlapról ajánljuk