Sport

A boksz történetének legsokkolóbb kiütései, amikor a nézők nem hittek a szemüknek

Dévai LászlóDévai László

2023. november 2. 9:50

Az ökölvívás történetében számos olyan ütést bevittek már a versenyzők, amik láttán a nézők joggal hihették, hogy amit néznek, nem a valóság. A szorítóban olykor bálványok dőlnek le, megingathatatlannak hitt testek csapódnak földhöz. Még Muhammad Alit is a padlóra küldte Joe Frazier hatalmas balhorogja. Összeszedtük minden idők legsokkolóbb kiütéseit.

Milyen magas vagy? Csak azért, hogy tudjam, mennyit lépjek hátra, ha eldőlsz.

Ezt az idézetet minden idők leghatalmasabb bokszolójának, Muhammad Alinak tulajdonítják. Alira az egész világon nagyon sokáig elérhetetlenként tekintettek, akit a pályafutása során nemcsak legyőzni nem tudtak, de még csak padlóra sem tudták küldeni. Aztán jött Joe Frazier balhorogja az ökölvívás történetének legnagyobb meccsén, és minden megváltozott. Erre majd kicsit később visszatérünk.

Vasárnap este elindult az RTL Sztárbox című műsora, amiben amatőr, a küzdősportokban többnyire teljesen járatlan híres emberek csapnak össze egymással a ringben. Az ember alapból azt gondolná, hogy a celebek nem fogják halálra püfölni egymást, majd a meccseket szépen, pontozással döntik el egymás között, de nem éppen ez történt. Múlt vasárnap a három bunyóból kettő kiütéssel ért véget, a legtovább tartó, női pehelysúlyú összecsapáson pedig vér is folyt, miután Berki Mazsi megsorozta Megyeri Csilla arcát.

Molnár Áron kiütötte Frohner Fecót:


Berki Mazsi egyhangú pontozással győzte le Megyeri Csillát:


Árpa Attila pedig az első menetben ütötte ki Nagy Ervint:


Az ökölvívás talán legnagyobb közhelye, de attól még igaz: a ringben bármi megtörténhet. Ha szorítók közé lép két ember, és elhangzik a kezdő gongszó, onnantól az előzetes várakozások, a taktika, az esélyek mind szertefoszolhatnak egy szemvillantás alatt. A ringben olykor bálványok dőlnek le, megingathatatlannak hitt testek csapódnak földhöz, hogy aztán kétségbeesetten próbáljanak felpattanni. Az alábbiakban összeszedtük a profi boksz történetének legsokkolóbb kiütéseit, amik után a nézők joggal tették fel maguknak a kérdést: ez tényleg megtörtént?

Manuel Marquez kiüti Manny Pacquiaót

Manny Pacquiao és Manuel Marquez az elmúlt évtizedek legmeghatározóbb könnyű- és kisváltósúlyú bokszolói. Ők ketten négy alkalommal csaptak össze egymással, több mint 36 menetet bunyóztak egymás ellen. Az első három meccset mindig pontozással döntötték el egymás között. Az első, 2004-es összecsapás döntetlennel ért véget, a másodikat Marquez pontozással bukta el, a harmadikat szintén pontozással nyerte Pacquiao. A negyedik meccsen is hosszas küzdelemre számított mindenki, de Marquez a hatodik menetben brutálisan padlóra küldte a filippínó legendát, akire rá sem tudtak számolni, azonnal leintették.

Antonio Tarver kiüti Roy Jones Jr.-t

Roy Jones Jr. 2003-ban csapott össze először Antonio Tarverrel. Jones 12 menet után pontozással verte Tarvert, három pontozóból kettő őt tartotta győztesnek, a harmadik bíró döntetlenre hozta volna ki a meccset. Jones egy évvel később belement a visszavágóba, pedig eredetileg a visszavonulását fontolgatta. RJJ hosszú évekig uralta a félnehézsúlyt, egyetlen veresége volt, akkor is kizárás miatt léptették le. Sokak szerint a Tarver elleni visszavágót már nem kellett volna vállalnia, végül nekik lett igazuk. Jones, akit kifejezetten nehezen üthető bokszolónak tartottak, a második menetben egy nehezen észrevehető, sunyi pofonba nézett bele, nem is tudott utána felállni, technikai KO-val elvesztette az összecsapást.

Andy Ruiz padlóra küldi és kifosztja Anthony Joshuát

2019-ben Anthony Joshua hatalmas meglepetésre kikapott az antibokszoló kinézetű, mexikói származású amerikai Andy Ruiztól, elveszítve ezzel a különböző szervezeteknél szerzett világbajnoki öveit (WBA, IBF, WBO, IBO). A meccsen minden szempontból előnyből induló Joshua padlózta Ruizt, aki ezután felvette a kesztyűt, és még abban a menetben kétszer is földre kényszerítette a brit ökölvívót. Joshua láthatóan nem értette, hogy ez hogyan történhetett, és szerencsétlenségére belement abba a csapkodós, kellemetlen verekedésbe, amiből Ruiz rendre jobban tudott kijönni. A mexikói tacoárusnak kinéző bokszoló pontos ütésekkel felőrölte Joshuát, aki rengeteg ütést kapott. A hetedik menetig többször padlóra került, a vezető bíró ekkor már nem engedte tovább a mérkőzést. Ruiz ezzel a győzelemmel Joshua összes címét megszerezte, de csak a visszavágóig tarthatta meg azokat, akkor ugyanis brit ellenfele egyhangú pontozással legyőzte őt.

Mike Tyson padlót fog Buster Douglas ellen

Mike Tyson pályafutását alighanem senkinek nem kell bemutatni, Muhammad Ali mellett talán ő az ökölvívás legismertebb neve. Tyson a James „Buster” Douglas elleni meccset 37 győzelemmel és 33 KO-val várta, ami brutális statisztikának számított. A meccsen egyértelműen esélytelenebbnek tartott Douglas a nyolcadik menetben lefeküdt Tysonnak, aki egy brutális felütéssel küldte padlóra a kihívóját. Ekkor még senki nem gondolta, hogy két menettel később Tyson elszenvedi pályafutása első vereségét. Douglas a tizedik menetben egy kombináció végén többször is durván eltalálta Tysont, akire rászámoltak, és kiütéses vereséget szenvedett.

Joe Frazier lerombolja Muhammad Alit

Az évszázad bokszmeccsén Joe Frazier megmutatta a világ legjobb ökölvívójának, Muhammad Alinak, hogy milyen érzés padlózni. Ahogy azt korábban írtuk, Alit sokáig érinthetetlen, üthetetlen csodának tartották, Frazier erre alaposan rácáfolt 1971. március 8-án, amikor a 11. menet elején egy balhoroggal brutálisan padlóra küldte a már akkor is bokszlegendának számító Alit. A mérkőzést végül pontozással nyerte Frazier, aki viszont a visszavágót és a Manilában rendezett harmadik meccset is elveszítette. Külön érdekesség, hogy Frazier a harmadik összecsapáson a 14. menet után ment volna ki a következőre is, de az edzője úgy döntött, hogy nem engedi harcba, mert már nem volt olyan állapotban. A felvételeken látszik, hogy a végére mindkét bokszoló úgy elfáradt, hogy alig állt a lábán. Később egy interjúban Ali azt mondta, Frazierék épp azelőtt adták fel, hogy ő dobta volna be a törölközőt.


Itt pedig megnézhető a Manilában tartott harmadik bunyó összefoglalója:


Nyitókép: Getty Images

#Sport#Sztárbox#muhammad ali#mike tyson#kiütés#boksz#ökölvívás#ko

Címlapról ajánljuk