Sport

Magyar színekben versenyez Szanan Szjugirov orosz sakknagymester

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. augusztus 25. 9:24

Szanan Szjugirov orosz nemzetközi sakknagymester a jövőben Magyarországot képviseli a nemzetközi sakkversenyeken. 

Szanan Szjugirov orosz nagymester magyarra változtatta sportállampolgárságát, közölte Szergej Szmagin, az Orosz Sakkszövetség (RCF) alelnöke. Szanan Szjugirov a legmagasabban jegyzett sakkozó, aki sportállampolgárságot váltott.

A TASSZ orosz állami hírügynökség csütörtöki híre szerint a 30 éves kalmükföldi sakkozó a világranglista 31. helyén áll 2705-ös Élő-ponttal. Ennél jobb pozícióban csak egyszer volt: idén májusban 2712 ponttal a 28. helyet foglalta el. Korosztályos versenyzőként világ- és Európa-bajnoki címeket szerzett.

A nemzetközi szövetség (FIDE) honlapján Szjugirov az aktuális világranglistán még oroszként van feltüntetve, viszont a játékos statisztikáit bemutató oldalon a fotója mellett már a magyar zászló látható, és Magyarország van feltüntetve mint a sportszövetség, aminek tagja:

Magyar színekben versenyez tovább egy orosz sakknagymester
Kép. fide.com

 

„Természetesen Szugirov nagyon erős sakkozó. Nem szabad csak a világranglistán elfoglalt helyére figyelni – ez majd idővel jön, vannak ugyanilyen szintű sakkozóink, akik lejjebb állnak a rangsorban. Most ő lehetne az egyik fő jelölt a válogatottba kerülésre, de inkább a könnyebb utat választotta, hiszen Magyarországon garantált a válogatottsága. Talán csak úgy döntött, hogy így kényelmesebb lesz számára európai versenyeken játszani” – idézte Szergej Szmagint a TASSZ.

Az Ukrajna elleni totális orosz háború tavaly februári kitörése óta több orosz sakkozó is elhagyta az orosz színeket és a nemzetközi szövetség semleges zászlaja alatt szerepelnek a világversenyeken. 2022. áprilisában 44 orosz sakkmester közös levélben ítélte el az Ukrajna elleni orosz agressziót, Szanan Szjugirov azonban nem volt az aláírók között.

Nyitókép: Foto Olimpik/NurPhoto via Getty Images

#Sport#sakk#oroszország#magyarország#orosz-ukrán háború#szanan szjugirov#sakknagymester#magyar válogatott

Címlapról ajánljuk