Sport

Bojkott: döbbenetes videókkal kampányol Ukrajna az oroszok olimpiai részvétele ellen

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. július 28. 16:51

„Az orosz fehér zászlónak a csatatéren van helye, nem az olimpián” – üzeni az ukrán védelmi minisztérium, az oroszok olimpiai részvétele elleni bojkottra szólítva. 

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerdán, Párizsban bejelentette, hogy 203 országot hívtak meg hivatalosan az egy év múlva kezdődő, 2024-es párizsi nyári olimpiára, de Oroszország és Fehéroroszország nincs a 203 meghívott közt.

Az orosz és fehérorosz olimpiai válogatott kizárásáról már jó ideje szó van, a szerdai bejelentéssel vált véglegessé, hogy az Ukrajna ellen indított háborújuk miatt Oroszország és Fehéroroszország nem vehetnek részt a nemzetek közti békés versengés szimbólumának számító sporteseményen.

A NOB azt még mérlegeli, hogy úgymond semleges színekben, fehér zászló alatt, csapaton kívül indulhassanak-e orosz és fehérorosz sportolók a soron következő, 33. nyári olimpiai játékokon.

Ukrajna üdvözölte a NOB-elnök bejelentését, de azt továbbra is ellenzi, hogy orosz vagy fehérorosz sportolók semleges színekben részt vehessenek bármilyen nemzetközi versenyen, így az olimpián is. Azzal érvelnek, hogy míg az ukrán sportolók a hazájukat védik vagy éppen háborús körülmények között, oroszok által szétbombázott létesítményekben kénytelenek felkészülni, addig az agresszor országok sportolói minden támogatást megkapva, egyben háborús propagandát terjesztve, ideológiai küldetést is teljesítve képviselhetik hazájukat a versenyeken. Ez pedig sérti a tisztesség versengés, a fair play és az olimpikonok közti esélyegyenlőség elvét.

Az ukrán védelmi minisztérium pénteken négy rövid videót tett közzé Twitteren. A négy videóval a mellett kampányolnak, hogy orosz sportolók semleges színekben, fehér zászló alatt se indulhassanak az olimpián.

A négy videó döbbenetesen hatásos: sportlövő, súlylökő, gerelyhajító és röplabdázó orosz élsportolókat mutatnak, majd precíz vágással az eldobott súly és gerely, a lövések, a röplabda ukrán civileket ölő, civil célpontokba csapódó orosz bombákká, rakétákká, lövedékekké válnak.

A videók végén a kampány frappáns szlogenje:

Az orosz fehér zászlónak a csatatéren van helye, nem az olimpián

Íme a négy videó:

#Sport#orosz-ukrán háború#ukrajna#párizsi olimpia#bojkott#oroszország

Címlapról ajánljuk