Sport

Nem vehet részt se az orosz, se a fehérorosz csapat a párizsi olimpián

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. július 26. 20:40

A NOB szerdán belejentette, hogy nem hívják meg az Ukrajna elleni háborúért felelős két ország olimpiai válogatottját a 2024-es párizsi játékokra. 

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerdán bejelentette, hogy 203 országot hívtak meg hivatalosan az egy év múlva kezdődő, 2024-es párizsi nyári olimpiára, de Oroszország és Fehéroroszország nincs a 203 meghívott közt.

Az AFP hírügynökség beszámolója szerint a NOB azt még mérlegeli, hogy úgymond semleges színekben, csapaton kívül indulhassanak-e orosz és fehérorosz sportolók a soron következő, 33. nyári olimpiai játékokon.

Az orosz és fehérorosz olimpiai válogatott kizárásáról már jó ideje szó van, a szerdai bejelentéssel vált véglegessé, hogy az Ukrajna ellen indított háborújuk miatt Oroszország és Fehéroroszország nem vehetnek részt a nemzetek közti békés versengés szimbólumának számító sporteseményen.

Ukrajna egyébként azt is ellenzi, hogy semleges színekben részt vehessenek orosz vagy fehérorosz sportolók bármilyen nemzetközi versenyen, így az olimpián is. Azzal érvelnek, hogy míg az ukrán sportolók a hazájukat védik vagy éppen háborús körülmények között, oroszok által szétbombázott létesítményekben kénytelenek felkészülni, addig az agresszor országok sportolói minden támogatást megkapva, egyben háborús propagandát terjesztve, ideológiai küldetést is teljesítve képviselhetik hazájukat a versenyeken. Ez pedig sérti a tisztesség versengés, a fair play és az olimpikonok közti esélyegyenlőség elvét.

Érdekesség, hogy Guatemala sem kapott meghívot a 2024-es nyári játékokra, mivel a nemzeti olimpiai bizottságukban túl nagy befolyást szerzett a kormány, ezért felfüggesztették az ország tagságát az olimpiai mozgalomban.

Thomas Bach NOB-elnök párizsi látogatásán megtekintette, hogy áll Párizs a rendezés előkészületeivel, és elégedettségének adott hangot. Az Eiffel-torony tövében be is indították a visszaszámláló órát, ami az ünnepélyes megnyitóig hátralévő időt mutatja.

Ami hazánkat illeti: úgy tűnik, a kormány nem tett le arról, hogy olimpiát rendezzen Magyarország. Schmitt Pál szerint szinte minden készen áll egy 2036-os olimpiára.

Nyitókép: REUTERS/Benoit Tessier

#Sport#orosz-ukrán háború#oroszország#fehéroroszország#olimpia#párizsi olimpia

Címlapról ajánljuk