Sport

Kizárták a világbajnokságról az ukrán vívót, mert nem volt hajlandó kezet fogni orosz ellenfelével

rtl.hurtl.hu

2023. július 27. 15:33

Komoly vitát generált, fennakadást okozott az ukrán-orosz párharc.

Jelentős érdeklődést kiváltó, a programot hosszú időre megakasztó ukrán-orosz párharcra is sor került a női kardozók egyéni versenyében a milánói olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon, amely azzal végződött, hogy kizárták Olga Harlan ukrán vívót, amiért nem volt hajlandó kezet fogni orosz ellenfelével.

Az egyéniben négyszeres világbajnok Olga Harlan kiemeltként a főtáblán kezdett, ahova a selejtezőből érkezett az orosz Anna Szmirnova. Éppen Harlan nyilatkozta két és fél hete, hogy azokban a számokban nem indulnak, amelyekbe oroszok vagy fehéroroszok neveznek. A szakág egyik legjobbja ugyanakkor bennmaradt a mezőnyben, nem lépett vissza, nyilván abban bízva, hogy nem kerül orosz vívó a főtáblára. Szmirnova azonban bejutott a 64 közé, ráadásul össze is került a két vívó.

Harlan a jelentős ukrán szurkolótábor előtt 15-7-re megverte ellenfelét. Az asszó végén azonban nem fogott kezet, ami pedig kötelező, és ennek elmaradása fekete lappal, azaz kizárással jár. Kardját előretartotta, hogy a két fegyver összeérintésével történjen meg az elköszönés, pár másodpercig Szmirnovával szemben állt, aki ebben a megoldásban nem volt partner, majd levonult a pástról. Az orosz kardozó viszont nem, nem is kötött ki, mert azzal elfogadta volna az eredményt. Több versenybíró, illetve döntéshozó jelent meg a páston, hosszasan tanakodtak, de döntés nagyon sokáig nem született. Szmirnova kapott egy széket és a pást közepére ülve várt.

Szmirnova továbbra is sokáig várakozott a másik páston, végül jelezték neki, hogy mindenképpen foglalkoznak az ügyével, így elhagyhatja a pástot. A versenyt lebonyolító directoire technique aztán olyan döntést hozott, hogy a szabályokhoz ragaszkodva fekete lap és kizárás jár Harlannak, írja az MTI.

Ugyanakkor itt nem állt meg az ügy, elhangzott olyan álláspont is, hogy nem szerencsés, ha kizárnak egy ukrán versenyzőt, amikor végre kiáll egy orosz ellen. Később úgy volt, hogy Harlan folytathatja a versenyt, mert a mérkőzésvezetőnek kellett volna felmutatnia a fekete lapot, ő viszont befejezettnek nyilvánította az asszót. Sokáig szerepelt is az ukrán vívó a neve a következő fordulóban, végül egy-két perccel az újabb asszója előtt a nagytáblán jelezték, hogy kizárták, így ellenfele a bolgár Joana Ilieva jutott tovább.

Nyitókép: MTI / Czagány Balázs

#Sport#vívás#orosz#ukrán#kézfogás#háború#kizárás#világbajnokság

Címlapról ajánljuk