Sport

NATO-tagállamba költözött a Putyin-rajongó olimpiai bajnok rúdugró, aki az új orosz alkotmány megírásában is segédkezett

rtl.hurtl.hu

2023. július 12. 18:05

Jelena Iszinbajevát eddig úgy tartották számon, mint aki feltétel nélkül hűséges Putyinhoz.

Elhagyta Oroszországot Jelena Iszinbajeva kétszeres olimpiai bajnok rúdugró, aki az orosz politikában is szerepet vállalt a múltban: vezette az ország doppingellenes bizottságát, és a 2020-as, Putyin hatalmát bebetonozó új alkotmány megformálásában is részt vett – írja a theins.ru.

A sportolónő most a NATO-tag Spanyolországba költözött: ő csak egyike Putyin azon szövetségeseinek, akik NATO-államok területén birtokolnak állampolgárságot, tartózkodási engedélyt, vagy ingatlanokat. Iszinbajevát Tenerifén látták, az El Digital Sur spanyol portál fotókat is közölt róla, úgy tudják, luxusingatlanja van a Kanári-szigeteken.

Iszinbajeva 2012-ben indult Putyin pártjának színeiben az akkori választásokon, 2020-ban pedig csatlakozott ahhoz a munkacsoporthoz, amely az új alkotmányon dolgozott: ebben a dokumentumban engedélyezték, hogy az orosz elnök akár 2036-ig is hatalomban maradjon.

Oroszország ukrajnai inváziója után a sportolónő is a nyugati szankciók céltáblájává vált. Ukrajna szerint azok között van, akik a sportot az agresszió szolgálatába próbálják állítani. Ezen felül az Ukrajna ellenségeit listázó nem hivatalos adatbázisban, a Mirotrovecen is szerepel a neve. A sportoló ezen felül őrnagyként hivatalosan tagja az orosz hadseregnek.

Nyitókép: Wikimedia Commons / MTI / EPA / Szputnyik / Kreml pool / Orosz elnöki sajtószolgálat

#Sport#oroszország#olimpia#bajnok#nato#putyin#alkotmány

Címlapról ajánljuk