Sport

Történelmi magyar siker: Vas Kata Blanka szakaszt nyert a női Giro d'Italián

rtl.hurtl.hu

2023. július 8. 18:52

Vas Kata Blanka nyerte sprintbefutóban a női Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny nyolcadik szakaszát.

A pénteki pihenőnap után szombaton Nuoróból Sassariba tekert a női Giro d'Italia mezőnye 125,7 kilométert 38 fokos hőségben. 

Vas Kata Blanka, az SD Worx 21 éves magyar bajnoka az utolsó 50 kilométeren belül, majd a hajrához közeledve is benne volt egy-egy szökési kísérletben, de amikor látta, hogy nem sikerül elszakadni, taktikusan nem erőltette tovább.

A hajrában kiválóan helyezkedett az esélyesek csoportjában, és az emelkedős utolsó kilométereken végig az élcsoportban tekert: előbb a sportági legenda, a holland sprinter Marianne Vos kerekén, majd az enyhén emelkedő utolsó kilométeren már az amerikai bajnok Chloe Dygert szélárnyékában – derül ki az MTI tudósításából.

Innen is indult meg az utolsó 100 méteren belül, és egy kerékpárhossznyival nyert Dygert és a német bajnok Liane Lippert előtt. Ezzel pályafutása legnagyobb győzelmét aratta.


Vas Kata nagy formában van: az elmúlt három héten belül szakaszt nyert a svájci körversenyen, majd aranyérmes lett a magyar bajnokságon időfutamban és a mezőnyversenyben is.

Vas a villáminterjúban elmondta: nagyon boldog, reggel még nem gondolta volna, hogy nyerni fog. Elárulta azt is, hogy az utolsó fél órára nem maradt vize a rekkenő hőségben, de egy csapattársától hozzájutott frissítőhöz. 

Az összetettben megőrizte első helyét és ezzel a rózsaszín trikót a holland Annemiek van Vleuten. 

Nyitókép: Vas Kata Blanka az U23-as téli terepkerékpár (cyclocross) világbajnokságon a svájci Dübendorfban 2020-ban. Fotó: MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller

 

#Sport#bicikli#kerékpár#bicikliverseny#giro d italia#Vas Kata Blanka#győzelem#sprint#magyar siker#girl power

Címlapról ajánljuk