Sport

„Visszaadjuk nekik Erdélyt?” – így fogadták a Nagy-Magyarország-térképes nyilatkozatháborút a román politikusok, focisták és szurkolók

Tasi AnnabellaTasi Annabella

2023. március 30. 6:13

Magyarellenes rigmusoktól volt hangos a román-belarusz Eb-selejtező, és egy, a történelmi Nagy-Magyarországot Mongóliával azonosító molinó is előkerült Bukarestben. Hogyan reagáltak Romániában a Magyar Labdarúgó-szövetség bejelentésére, és mennyit érzékelt a szimbólumok körüli botrányból egy román sportújságíró Budapesten? 

Mongólia-térkép került elő kedden a bukaresti Nemzeti Arénában a román válogatott Belarusz elleni selejtező meccsén, pár nappal a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ), az európai szövetség (UEFA) és a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) közötti nyilvános adok-kapok után – szúrta ki a Transtelex. A román ultrák gesztusát a román sportsajtó is a „szomszédos ország elleni támadásnak” értékeli.

A Bukarestben szervezett meccsen a román ultrák xenofób kijelentéseket skandáltak, emellett pirotechnikai eszközöket használtak, amit tilt az UEFA szabályzata, írta a digisport.ro. Ugyanakkor ez egyik molinóra egy, a román alkotmány első cikkelyéből származó mondatot írták: „Románia szuverén, független, egységes és oszthatatlan nemzetállam”.

„A foci nem politika” – így fogadták a Nagy-Magyarország-térképes nyilatkozatháborút a román politikusok, focisták és szurkolók
Fotó: az Uniți sub tricolor szurkolói csapat Facebook-oldala / a Magazin Ultras Facebok-oldala


De a hétvégi, Andorra elleni mérkőzésen is a magyarok jutottak eszükbe a román szurkolóknak. A Gazeta Sporturilor beszámolója szerint a meccs elején előbb verekedésbe kezdtek a lelátón, aztán a magyarokat és Magyarországot sértő rigmusokat skandáltak.

Romániában most attól tartanak, hogy az UEFA durva szankciókkal fogja sújtani a válogatottat – a soron következő mérkőzések akár zárt kapusok is lehetnek. A román ultrák miatt nem először bírságolnák meg a labdarúgó-szövetséget, illetve a csapatot. 

Ugyan a Nagy-Magyarország-térképes molinók ügye újra felkorbácsolhatta az indulatokat az ultrák körében, de semmiképp sem tekinthető premiernek a román szurkolók ily módú viselkedése.

De hogyan jutottunk el idáig?

Mint arról az rtl.hu-n is írtunk, az MLSZ múlt hét kedden azzal állt elő, hogy mind az UEFA, mind a FARE (Football Against Racism in Europe) elfogadta érvelésüket, és elismerte, hogy önmagában a történelmi Magyarország-térkép és az árpádsáv színei nem minősülnek rasszista magatartásnak.

Így tehát – közölték – a szövetség engedélyezni fogja a drapériák bevitelét a stadionokba különböző feltételek betartása mellett. A molinók kizárólag a történelmi Magyarország térképét ábrázolhatják, más szimbólumot vagy feliratot nem, csak a piros-fehér-zöld színek lehetnek rajta, a molinót a megszokott módon továbbra is be kell mutatni használat előtt, és nem lehet korlátozni vele a szurkolók zavartalan meccsnézését.

Az UEFA a román sportsajtó megkeresésére reagált az MLSZ bejelentésére, és cáfolta, hogy ilyet engedélyezett volna, sőt, mint közölték, az efféle zászlók vagy molinók jelenléte fegyelmi következményeket vonhat maga után. Az európai szövetség a Román Labdarúgó-szövetségnek is cáfolta, hogy engedélyt adott volna a szimbólumok használatára az európai mérkőzéseken.

Erre az MLSZ egy újabb közleményében úgy reagált: a drapériák ügyében ők döntöttek, nem az UEFA. 

Nem állítottuk, és most sem állítjuk, hogy az UEFA engedélyezte vagy konkrétan tiltotta a drapéria bevitelét.

A szövetség az általa előírt feltételeknek megfelelő drapériát beengedi a stadionba a következő két mérkőzésre, azzal a meggyőződéssel, hogy a fegyelmi vétséget eredményező egyértelmű vagy rejtett üzenetek kizárása esetén nem lesz megalapozott fegyelmi eljárás a kizárólag a térképet ábrázoló drapériák kihelyezésével kapcsolatosan” – fogalmazott az MLSZ.  

A Román Labdarúgó-szövetség kérdésbe való beavatkozását illetéktelennek és megalapozatlannak tartották.

Az RTL Híradó január végén számolt be arról, hogy Nagy Magyarország-jelkép használatát a bajnoki és kupamérkőzéseken nem tiltja a jogszabály, ugyanakkor az UEFA és a FIFA értelmezheti azt politikai szimbólumként, ezért az MLSZ nem engedélyezi annak megjelenítését a nemzetközi mérkőzéseken.


Csányi Sándor MLSZ-elnök február elején azt mondta, hogy „ha már a szurkolók ennyire ragaszkodnak hozzá”, megpróbálják elfogadtatni az európai szövetséggel a Nagy-Magyarország jelképet és az árpádsávos zászlót. A Román Labdarúgó-szövetség már akkor jelezte, hogy sem most, sem a jövőben nem fogják ezt támogatni, a revizionizmus ugyanis nem elfogadott a futballban.

Az pedig kisebb diplomáciai botrányt robbantott, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tavaly novemberben egy Nagy-Magyarország térképével díszített focisálban jelent meg egy, a Facebook-oldalára kirakott videóban, amit Dzsudzsák Balázst búcsúmérkőzése kapcsán tettek közzé. A román külügy ezt „revizionista megnyilvánulásnak” nevezte, a magyar kormányfő viszont úgy reagált: „A foci nem politika. Ne lássunk bele olyat, ami nincs.”

A román politikusok szerint sem politika a foci

Most hasonlóképpen nyilatkoznak a román politikusok is a kérdésben. Dan Carbunaru kormányszóvivő például azt mondta: nem szerencsés a sportot a politikával keverni, majd megköszönte a FRF illetékeseinek, hogy az európai szövetségnél leellenőrizték az MLSZ bejelentésének valóságtartalmát.

A két legnagyobb romániai párt, a szociáldemokrata PSD és a nemzeti liberális PNL illetékesei is azt hangoztatták az ügy kapcsán, hogy a sport és a politika két külön dolog. 

A foci nem politika! A revizionista frusztrációknak nincs keresnivalójuk a mérkőzéseken

– jelentette ki Marcel Ciolacu PSD-elnök.

Ezt hangsúlyozta Ionuț Stroe, a PNL politikusa is. Facebook-oldalán azt írta, egy ilyen döntés veszélyes precedenst teremtene, csak olaj lenne a tűzre a szélsőséges csoportoknak – derül ki az Agerpres hírügynökség összeállításából.

Arra számítok, hogy az UEFA nem fogad el ilyesmit, nem éltet revizionista elméleteket, és nem hagyja, hogy a politikai érdekek és tétek beszennyezzék a futball világát 

– tette hozzá.

A román kulturális miniszter, Lucian Romașcanu ugyanakkor nem értette, miért kellett egy megalapozatlan és eltúlzott nyilatkozattal előállnia az MLSZ-nek. Szerinte a sportnak nincs politikai színezete, ehelyett összekötő szerepe van, olyasmi a feladata, mint egy nagykövetnek, mondta.

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács is éles kritikával szólt hozzá a vitához. Állítása szerint a Nagy-Magyarország térképet csak a történelemórákon, didaktikai elemként kellene használni. Szerinte egy ilyen döntésnek revizionista felhangja van, ami nem járul hozzá az államok közötti párbeszédhez.

A román sportsajtó a román külügy álláspontjára is kíváncsi lett volna, a tárcánál azonban azt mondták, miután a FRF tisztázta, hogy az UEFA nem engedélyezte a szóban forgó szimbólumok használatát, „nincs álláspontjuk az ügyben”.

A román ultrák viszont nem tartózkodtak az állásfoglalástól. Egyik csoportjuk, az „Egyesülve a trikolór alatt” bejegyzésében az európai szövetséget támadta, felemlegetve azokat a – szerintük – visszaéléseket, amikor mondvacsinált okokból intézkedtek a román szurkolók ellen.

Egy szervezet, amelyik azzal büszkélkedik, hogy nem engedi, hogy a foci a politikával keveredjen, most kiszolgálja a budapesti kormány érdekét, amelyik évek óta revizionista kérésekkel áll elő

– közölték.

A román labdarúgás számos ismert alakja is megszólalt a kérdésben. Gigi Becali, a FCSB tulajdonosa szerint nem nagy eredmény az MLSZ részéről, hogy elérte, a szurkolók bevihetik a nagy-magyarországos zászlókat a stadionokba. „Visszaadjuk nekik Erdélyt? Ugyan már! Legyünk józanok, nem adunk vissza nekik semmit” – mondta.

A román válogatott volt játékosai, Ionel Ganea és Gheorghe Popescu is hevesen reagáltak. Előbbi azt mondta: Orbán Viktort és a magyarokat okosnak tartja, akik mindent elsöpörnek, Popescu szerint pedig a Nagy Magyarország-szimbólum használata igenis politikai üzenetet hordoz – derül ki a Maszol összeállításából

„Tegyék csak fel a rongyaikat és a zászlóikat a hátsó felükbe! Ez egy kényes kérdés, de nem hiszem, hogy ettől szétesik az ország, benne vagyunk az Európai Unióban” – fogalmazott még erősebb Dumitru Dragomir, a román fociliga korábbi elnöke. 

Így látta a nyilatkozatháború utáni első meccset egy román sportújságíró

A Magyarország-Észtország barátságos felkészülési meccs volt az első mérkőzés, amit azután szerveztek, hogy az MLSZ engedélyezte a Nagy-Magyarország-térképet megjelentető molinó használatát a meccseken. A Puskás Arénában a Gazeta Sporturilor egyik újságírója is jelen volt.

Beszámolójában arra jutott: az elmúlt napok botrányából gyakorlatilag semmit nem lehetett érzékelni a mérkőzésen. Azt írta, az egész stadionban egyetlen ilyen térképet lehetett látni, a galériában. A lapnak nyilatkozó magyar szurkolók azt mondták, hogy a drapériás ügy csak egy néhány ultrának nyújtott „politikai simogatás”.

Hétköznapi embereket itt nem fog ilyen szimbólumokkal látni. Őket nem a politika érdekli, hanem a fociért jönnek ide

– mondta egy szurkoló.

A román sportlapnak Lukács Csaba Budapesten élő romániai magyar újságíró is nyilatkozott. Meglátása szerint a magyar kormánypárt politikai célokra használja fel a szélsőjobboldali futballszurkolókat. 

„Az ultrák gyakran olyan transzparensekkel jelennek meg, amelyek a magyar kormánypárt aktuális üzenetét erősítik: gyakran űznek gúnyt a homoszexuálisakból, a nyugati értékekből, a Black Lives Matter- és az LMBTQ-mozgalmakból” – fogalmazott.

A Gazeta Sporturilor újságírója azt írta: a több tízezer magyar szurkoló „példamutató módon” viselkedett.

Nyitókép: Egy román szurkoló Trianon felirattal a kezében a Magyarország-Románia labdarúgó Európa-bajnoki selejtező mérkőzés előtt Budapesten, a Groupama Arénában 2015. szeptember 4-én. / MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

#Sport#románia#magyar labdarúgó-szövetség#mlsz#UEFA#nagy-magyarország térkép#molinó#román labdarúgó-szövetség#foci#ma

Címlapról ajánljuk