Külföld

Elmarasztalták a román államot, mert nem védték meg a takarítónőt, akit főnöke zaklatott

rtl.hurtl.hu

2023. március 20. 7:31

A nő hiába fordult az ügyészséghez, ott is csak az elkövető állításait ismételték meg.

Nem védte meg a román állam annak a takarítónőnek a magánélethez való jogát, akit egy temesvári vasútállomás főnöke szexuálisan zaklatott. Emiatt az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta az országot – írja a Transtelex.

A felperes 2017-ben egy takarítócég alkalmazásában állt, és a temesvári Keleti Pályaudvarra volt beosztva. Állítása szerint az állomásfőnök két éven át szexuálisan zaklatta, intim kapcsolat létesítésére próbálta rávenni és megpróbálta levetkőztetni. A nő visszautasította, ezért a férfi zaklatni kezdte és azzal vádolta, hogy nem végzi rendesen a munkáját. A történtekről a nő tájékoztatta feletteseit, majd panaszt tett az ügyészségen, végül felmondott.

Az ügyészségen az állomásfőnök azt állította, hogy csak egyszer létesített intim kapcsolatot a nővel, azután nem mutatott érdeklődést az irányába. Állítása szerint a nő volt az, aki provokálta őt, „szexi” öltözékben járt be irodájába, és a nő beleegyezésével fogdosta a melleit több alkalommal. A felperes felvételeket is bemutatott, amelyek egyikén az hallható, hogy az állomásfőnök arra kéri, engedje meg, hogy megfogdossa, egy másik felvételen pedig azt mondja neki, hogy „valami szépet” akar csinálni vele.

A feljelentéseket a romániai jogi fórumok elutasították, egyebek mellett azzal érvelve, hogy az elkövető „nem szándékosan” követett el bűncselekményt, illetve a felperes „nem érezte magát kényelmetlen helyzetben”, ami a romániai törvények által előírt feltétele a zaklatásnak.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága azonban elítélte Romániát az Emberi Jogok Európai Egyezményének nyolcadik cikkelye alapján, ami szerint az államnak kötelessége megvédeni a magánéletet, a testi és lelki épségre és a szexuális életre is kiterjedően. A romániai ügyészek és bírák nem foglalkoztak az áldozat tanúk által leírt lelkiállapotával, a közte és az elkövető közötti hatalmi viszonnyal, sőt az ügyészi végzés lényegében megismételte a feltételezett elkövető vallomását, ami utalásokat tartalmazott a nő magánéletére vonatkozóan, beleértve korábbi, más férfiakkal folytatott kapcsolatait is.

Az ítélet része az is, hogy a román állam 7500 eurót (3 millió forint) köteles fizetni a felperesnek.

Nyitókép: Az Emberi Jogok Európai Bíróságának strasbourgi épülete – Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger

#Külföld#románia#szexuális zaklatás#Emberi Jogok Európai Bírósága

Címlapról ajánljuk