Sport

Súlyos demenciával küzd a Bud Spencer-filmek magyar sztárja

rtl.hurtl.hu

2023. február 14. 12:49

A legendás bokszoló Joe Bugner ötven éve Muhammad Alit is megizzasztotta a ringben, de már semmire sem emlékszik bokszolókarrierjéből. 

Napra pontosan ötven éve Muhammad Ali egy magyar bokszoló ellen szállt ringbe Las Vegasban. Az édesanyjával 1956-ban Angliába emigráló Joe Bugner – aki Kreul József néven született Szőregen – mindössze 22 éves volt, amikor ringbe szállhatott a minden idők legnagyobb bokszolójának tartott Ali ellen, aki végül csak pontozással tudta legyőzni a tét nélküli mérkőzésen.


A hetvenes évek brit bokszvilágát uraló Bugner brit és európai nehézsúlyú bajnok volt, később a világbajnoki övért is megküzdhetett Alival, aki olyan jónak találta Bugnert, hogy azt mondta, az ő visszavonulása után akár világbajnok is lehet.

A később Ausztráliába költöző, és azóta ott élő Bugner a világbajnoki címet végül nem szerezte meg, de így is szép bokszkarriert futott be, és csodás életet élt. Barátja lett Alinak, együtt bulizott Frank Sinatrával, és esküvőjén Tom Jones volt a tanúja – mondta el a hvg.hu-nak adott 2014-es interjújában. 

Emellett jó barátok voltak Bud Spencerrel, akinek több filmjében is szerepelt.

Bugner alakította például az Én a vízilovakkal vagyok című film negatív főhősét, Ormondot.

Nem emlékszik semmire

Életének ezekre a pillanataira azonban már nem emlékszik. A The Sun brit bulvárlap bokszszakírója, Colin Hart a hétvégén közölte, hogy Bugner súlyos demenciában szenved, és egy otthonban él, úgy, hogy bokszkarrierjére már egyáltalán nem emlékszik.

Hart elmondta, hogy az Ali elleni meccs kapcsán akart beszélni vele, de telefonszáma ki volt kapcsolva. Végül legidősebb fiát sikerült elérnie, és ő közölte vele a szomorú hírt. Ifjabb Joe Bugner az újságírónak elmondta:

Attól tartok nincs értelme, hogy megadjam apa számát, mert semmire sem emlékszik a bokszkarrierjéről.

Az 53 éves férfi elmondta, apja még őt sem ismerte fel, amikor karácsonykor meglátogatta, és úgy beszélt egy éve elhunyt feleségéről, mintha még életben lenne. Elmondása szerint fizikailag jó állapotban van, de „azt hiszi, hogy csak 38 éves”, miközben a jövő hónapban lesz 73.

Joe Jr. Hartnak hozzátette:

Kérlek tudasd mindenkivel, hogy apa nem boldogtalan. Luxuskörülmények között él, és az otthon dolgozói nagyszerű gondját viselik.  

Nyitókép: Joe Bugner és Muhammad Ali Londonban, 1974-ben. Fotó:  Evening Standard/Hulton Archive/Getty Images

 

#Sport#joe bugner#muhammad ali#boksz#bud spencer

Címlapról ajánljuk