Sport

Ukrajna bojkottálhatja az olimpiát

rtl.hurtl.hu

2023. január 27. 13:20

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerint bizonyos feltételek mellett az orosz és a belarusz sportolók is részt vehetnének a 2024-es olimpián, Ukrajna szerint viszont ez elfogadhatatlan.

Ukrajna bojkottálhatja a 2024-es párizsi olimpiát, ha azon orosz és fehérorosz sportolók is indulhatnak.

A távolmaradás eshetőségét Vadim Hutcajt ifjúsági és sportminiszter, az ukrán nemzeti olimpiai bizottság (NOC) elnöke vetette fel csütörtöki Facebook-bejegyzésében. Reagálása válasz volt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerdai bejelentésére, amely szerint 

bizonyos feltételek teljesítése esetén Oroszország és közvetlen szövetségese, Fehéroroszország sportolói visszatérhetnek a nemzetközi porondra, semleges színekben.

Az egyik ilyen előfeltétel, hogy a két ország versenyzői nem támogatják aktívan az ukrajnai háborút.

A sportvezető leszögezte, hogy Ukrajna a szankciók meghosszabbítása mellett van, és továbbra is élesen ellenzi oroszok és fehéroroszok nemzetközi versenyeken való részvételét.

Az egész ukrán társadalom számára ez elvi kérdés. Ha nem hallgatnak meg minket, nem zárom ki annak lehetőségét, hogy bojkottáljuk az olimpiát 

– írta Hutcajt, aki a Független Államok Közössége, vagyis a szovjet tagországokat összefogó FÁK egyesített csapatának tagjaként 1992-ben, Barcelonában olimpiai bajnok lett kardvívásban. Két vb-érme is van, mindkettőt az 1991-es budapesti világbajnokságon szerezte: csapatban ezüstöt, egyéniben pedig bronzot.

Nyitókép: Teresa Suarez/MTI/EPA

#Sport#olimpia#párizs#bojkott#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk