Sport

Nem lehet Nagy-Magyarországot ábrázoló jelképeket vinni a nemzetközi meccsekre

rtl.hurtl.hu

2023. január 25. 10:34

A tiltás a molinókra, zászlókra és drapériákra vonatkozik.

A Magyar Labdarúgó-szövetség eddig nem adott ki hivatalos tájékoztatást arról, hogy az elmúlt időben a válogatott mérkőzésein miért üldözte a biztonsági szolgálat a Nagy-Magyarország szimbólumot ábrázoló drapériákat, zászlókat és molinókat – írja a Magyar Jelen cikke alapján az Index.

Az MLSZ kommunikációs osztálya megerősítette:

tilos az ilyen szimbólumok bevitele a nemzetközi találkozókra.

Az MLSZ szerint a klubok szabadon dönthetnek arról, hogy beengedik-e a Nagy-Magyarország-molinóval, illetve zászlóval érkezőket, „ugyanakkor nemzetközi színtéren, kiemelten a válogatottmérkőzéseken, az UEFA és a FIFA ellenőre értelmezheti úgy, hogy ezek a jelképek politikai üzenetet hordoznak, provokatív szándékkal”.

A politikai üzenetek megjelenítései az UEFA és a FIFA szabályai szerint tiltottak, ezért ilyen esetekben az alkalmazott szabályzatok alapján megbüntethetik az MLSZ-t.

„A szövetség ilyen esetekben kénytelen lenne továbbhárítani a szurkolókra a nem engedélyezett molinó kihelyezése kapcsán kiszabott büntetést. Ezt megelőzendő a szövetség – mindaddig, amíg az UEFA erre vonatkozó fegyelmi gyakorlata nem változik – továbbra sem engedélyezi a molinó bevitelét, és mindenkitől azt kéri, a válogatott mérkőzésein tekintsenek el az ilyen zászlók és molinók megjelenítésétől, ezzel segítve a nemzeti csapatot abban, hogy telt ház előtt játszhassa mérkőzéseit” – jegyezte meg az MLSZ.

A Magyar Labdarúgó Szövetség korábban a Blikknek azt írta, hogy a „Nagy-Magyarországot ábrázoló zászlók, molinók kihelyezését, megjelenítését az MLSZ nem tiltja. Az MLSZ égisze alá tartozó hazai bajnoki és kupamérkőzéseken a jogszabályok értelmében, a szervező dönthet arról, hogy milyen molinók bevitelét engedélyezi.” Hozzátették: a jelképet a FARE (UEFA) katalógusa tartalmazza, ezért nemzetközi klub és válogatott mérkőzéseken, az UEFA és a FIFA, illetve ezekkel együttműködve a FARE ellenőre jelentésében rögzíti a jelkép megjelenítését, amely fegyelmi eljárást von maga után.

Az MLSZ nem tért ki a ruhadarabokra, így az továbbra sem tisztázott, hogy lehet-e Nagy-Magyarországot ábrázoló sálat, pólót, kabátot, sapkát viselni a magyar válogatott mérkőzésein anélkül, hogy retorziók érjék viselőjét.


Nyitókép: Orbán Viktor / Facebook

#Sport#nagy-magyarország#mlsz#kitiltás

Címlapról ajánljuk