Sport

Hosszú Katinkáék elbukták a vizes világszövetség elleni pert

rtl.hurtl.hu

2023. január 9. 11:25

A magyar úszó és társai az amerikai trösztellenes szabályok megsértésével vádolták a vizes szövetséget.

Egy San Franciscó-i kerületi bíróság a vizes sportok nemzetközi szövetségének (World Aquatics) javára ítélt abban a perben, amelyet Hosszú Katinka és két amerikai úszó közösen indított a szervezet ellen 2018-ban az amerikai trösztellenes szabályok megsértésének vádjával, írja az MTI.

A háromszoros olimpiai bajnok magyar úszó és társai, az amerikai Tom Shields és Michael Andrew az után adták be keresetüket, hogy az általuk életre hívott Nemzetközi Úszóliga (ISL) torinói versenyét az olasz szövetség lemondta, mert az nem felelt volna meg a nemzetközi szövetség (akkor még FINA) szabályzatának. A visszakozást megelőzően a FINA eltiltással fenyegette azokat a sportolókat, akik részt vesznek az eseményen.

A nemzetközi szövetség egy hónappal később kijelentette, hogy az úszók szabadon dönthetnek arról, milyen versenyen indulnak, ugyanakkor az egyes viadalokon elért eredményeket, rekordokat csak együttműködés, előzetes engedélyezés esetén ismeri el.

Az ügyben döntő bírónő ítéletében elmondta, valóban számos bizonyíték van arra, hogy a nemzetközi szövetségnek gondjai voltak az ISL-lel, és aggodalmát fejezte ki azok miatt, ugyanakkor ez nem ütközik a trösztellenes törvénybe. 

Nyitókép: Czeglédi Zsolt / MTI

#Sport#hosszú katinka#per

Címlapról ajánljuk