Sport

Meghalt Pelé

rtl.hurtl.hu

2022. december 29. 19:07

Elment a legenda.

Csütörtökön elhunyt Pelé, a labdarúgás brazil királya, aki rekordot jelentő három világbajnokságot nyert, és a múlt század egyik legmeghatározóbb sportembere lett. 82 éves volt. 

Pelét 2021 óta vastagbélrák miatt kezelték. Az elmúlt hónapban több betegséggel is kórházban feküdt.

A hírt lánya, Kely Nascimento jelentette be az Instagramon. „Végtelenül szeretünk, nyugodj békében!” – írta. 

Pelé a Santosban mutatkozott be a felnőtteknél, majd vált világklasszis játékossá, a csapatot közel húsz évig, 1956 és 1974 között erősítette. Pályafutását a New York Cosmosban zárta le, amelyben 1975 és 1977 között három idényben is szerepelt. Klubjaival szerzett trófeái mellett legnagyobb sikereit a válogatottal érte el, amellyel 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben is világbajnok lett. Ez rajta kívül más labdarúgónak még nem sikerült. Pályafutása alatt, és még sokáig utána egyértelműen a világ legjobb focistájaként tartották számon, aki nagyban meghatározta a brazil emberek identitását.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) az évszázad sportolójává választotta, míg a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) neki ítélte az évszázad futballistája elismerést, illetve 2014-ben a sportág nemzetközi szövetsége (FIFA) tiszteletbeli aranylabdásnak nyilvánította, amit aktív játékos korában brazilként még nem kaphatott meg.

Pelé, akit széles körben a labdarúgás egyik legnagyobb játékosaként tartanak számon, közel két évtizeden át varázsolta el a szurkolókat. Az AP szerint olyan gyors, gördülékeny stílust teremtett, amely forradalmasította a sportágat – egy szamba-szerű hangulatot, amely megtestesítette hazája eleganciáját a pályán.

Pelé Brazíliát a labdarúgás csúcsára juttatta, ő pedig a sportág globális nagykövete lett: 92-szer szerepelt a brazil válogatottban és 77 gólig jutott. 1363 mérkőzést játszott pályafutása alatt, és egészen elképesztő módon 1279-szer talált a kapuba. 

November végén röppent fel először, hogy a legenda kórházba került, a kemoterápiás kezelése pedig nem hozta meg a várt eredményt. Később egy brazil lap számolt be róla, hogy Pelé életvégi ellátást kap, ám ezt a hírt a családja cáfolta. 

Nyitókép (archív): MTI/EPA/Kamil Krzaczynski

#Sport#pelé#foci#labdarúgás

Címlapról ajánljuk