Sport

Doppinggyanúba került egy olimpikon magyar úszó

rtl.hurtl.hu

2022. december 15. 13:25

Egyelőre még annyit sem árulnak el, hogy nőről vagy férfiról van szó.

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) hivatalos honlapján kedden frissítette a folyamatban lévő doppingügyek listáját, írja a Telex

A szervezet két sportágat jelölt meg, ahol felmerült a gyanú: úszás és birkózás. A hazai ellenőrzések és a MACS vezetője, Tiszeker Ágnes azt mondta a Telexnek, hogy 

neveket a jelenlegi törvények értelmében nem mondhat, jogilag az elfogadható, ha pillanatnyilag csak a sportágat jelölik meg. Attól is elzárkózott, hogy azt megjelölje, férfiakról vagy nőkről van-e szó. Amint lezárul egy vizsgálat, akkor nevesíthető, vagy ha egy versenyző elismeri a vétséget.

„Vihar előtti csend van” – mondta a lapnak egy hazai sportvezető, hozzátéve, ezeket az ügyeket alaposan ki kell vizsgálni, mert a biológiai útlevelek vizsgálata alapján jelezte az eseteket a nemzetközi ügynökség, a WADA.

A sportoló biológiai útlevélének (ABP) a fő alapelve, hogy olyan kiválasztott változó adatokat („dopping biomarkereket”) követ nyomon egy adott időtartam alatt, amelyek doppingszerek hatását árulják el, a dopping hagyományos közvetlen, analitikus doppingellenőrzéssel történő feltárásával szemben.

A lap szerint a három magyar versenyző is a markerek miatt került a WADA látókörébe. Felfüggesztés egyelőre nem történt, de a Telex forrásai szerint az úszásban egy neves olimpikont azonosítottak be. A hazai szövetség közölte: folyamatban lévő ügyről nem nyilatkoznak, várják a MACS álláspontját. 

Nyitóképünk illusztráció: MTI/Vasvári Tamás

#Sport#úszó#olimpikon#dopping#doppingbotrány#WADA#macs#úszás

Címlapról ajánljuk